Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува президента на САЩ Джо

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува президента на САЩ Джо
Коментари Харесай

Ердоган отново критикува Байдън за думите за арменския геноцид

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува президента на Съединени американски щати Джо Байдън за това, че още веднъж е определил гибелта на 1,5 млн. арменци от силите на Османската империя като " геноцид ", като съобщи, че изказването на американския водач е " учредено на неистини и погрешна информация ", заяви АП.

В телевизионно послание след съвещание на кабинета Ердоган провокира Байдън да " научи историята ", обвързвана с арменците, настоя, че сходни изказвания " предизвикат неприязън " сред турския и арменския народ и съобщи, че арменският народ ще пострада най-вече от " лицемерието ".

Широко публикувано е мнението на историците, че кланетата, депортациите и маршовете на силите, почнали през 1915 година в Османска Турция, са геноцид. Турция изрично отхвърля този етикет, признавайки, че доста хора са починали през тази ера, само че настоявайки, че броят на жертвите е повишен, че смъртните случаи са резултат от цивилен безредици и че османски мюсюлмани също са починали.

В неделя Байдън направи изказване, с което означи 107-ата годишнина от началото на " арменския геноцид ".
 В турския парламент не разрешиха да се загатва „ арменски геноцид”, „ Кюрдистан” и „ кюрдски региони”
В турския парламент не разрешиха да се загатва „ арменски геноцид ”, „ Кюрдистан ” и „ кюрдски райони ”

Законопроектът е иницииран от ръководещата партия

Президентът на Съединени американски щати за първи път употребява термина " геноцид " по време на миналогодишната годишнина, изпълнявайки заричане от предизборната акция. Предишните президенти избягваха тази дума в продължение на десетилетия от опасения, че Турция като член на НАТО може да се обиди.

" Изявленията, свързани с арменските искания... нямат никакво значение за нас ", съобщи Ердоган. " Така виждаме изказването на американския президент и даже не считаме, че си коства да се стопираме на него, тъй като всичко това се основава на неистини и погрешна информация. "

Следва цялостното изказване на Байдън, оповестено в неделя:

" На 24 април 1915 година османските управляващи арестуват арменски интелектуалци и публични водачи в Константинопол. Така стартира арменският геноцид - едно от най-тежките всеобщи зверства на XX век. Днес си спомняме за един милион и половина арменци, които са били депортирани, избити или откарани в поход към гибелта в границите на акцията за изтребване, и скърбим за трагичната загуба на толкоз доста животи .

Докато размишляваме върху арменския геноцид, ние възобновяваме обещанието си да останем бдителни против разрушителното въздействие на омразата във всичките ѝ форми. Поемаме още веднъж ангажимент да приказваме намерено и да спрем жестокостите, които оставят трайни белези по света. И до момента в който скърбим за изгубеното по време на Медс Егерн, дано удвоим напъните си за излекуване и създаване на по-добър и по-мирен свят, какъвто желаем за нашите деца. Свят, в който се зачитат правата на индивида, в който злините на фанатизма и нетолерантността не бележат всекидневието ни и в който хората на всички места са свободни да водят живота си в условия на достолепие и сигурност.
 Мюсюлманите в Съединени американски щати против потреблението на
Мюсюлманите в Съединени американски щати против потреблението на " арменски геноцид " в Съединени американски щати

Би било жестоко нарушаване на правата на другите националности, страдали по същото време

Това е също по този начин миг да се замислим за силата и устойчивостта на арменския народ. След като е претърпял геноцид, арменският народ е бил решен да възвърне своята общественост и просвета, толкоз постоянно в нови домове и нови земи, в това число в Съединените щати. Американците от арменски генезис са значима част от структурата на Съединените щати. Те вършат нацията ни по-силна и по-динамична, даже и да не престават да носят със себе си трагичното познание за претърпяното от предците им. Ние признаваме тяхната болежка и почитаме тяхната история .

Днес, 107 години по-късно, американският народ продължава да уважава всички арменци, починали по време на геноцида. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР