Турският президент Реджеп Тайип Ердоган присъства на вечеря на Турско-американския

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган присъства на вечеря на Турско-американския
Коментари Харесай

Ердоган: Доверието в икономическата стабилност на Турция се засили след изборите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган участва на вечеря на Турско-американския бизнес съвет (TAİK) в Ню Йорк.


Обръщайки се към представителите на бизнес средите в Съединени американски щати, Ердоган съобщи: " Миналата година Съединени американски щати се трансфораха във втората страна експортьор и петата страна вносител в стопанската система на Турция. В края на 2022 година размерът на двустранната търговия надвиши 32 милиарда $. Ние ще вдигнем тази летва до равнището от 100 милиарда $ ".

Президентът съобщи, че доверието в икономическата непоклатимост на Турция се е нараснало след изборите, съобщи Анадолската организация.

Ердоган продължи със следните думи: " Стремим се да премахнем факторите, които усилват инфлацията, като прилагаме принадлежности на фискалната политика и политика на приходите, без да вършим компромис с икономическия напредък. Стремим се да създадем резистентен климат за напредък посредством нашите политики, които дават приоритет на вложенията, заетостта, производството и износа ", сподели той.

Президентът показа проектите си за икономическите вероятности.

" Както знаете, наскоро открихме финансовия център в Истанбул, а след историческото изобретение в Черно море Турция засилва напъните си за изследване и рандеман на природен газ и петрол. С финансовия център в Истанбул желаеме да превърнем страната ни в международен център за финансиране и финансиране с присъединяване на жителите. В рамките на този център ще създадем нова конструкция, в която ще се търгуват и правят оценка доста артикули - от природен газ до минерали. Искаме също по този начин да превърнем финансовия център в Истанбул в наш енергиен център ", съобщи Ердоган.

Той изрази удовлетворение от развиването на връзките със Съединени американски щати в региона на туризма, По думите му през 2022 година повече от 1 милион американски туристи са посетили Турция и този брой ще се усили още повече през идващия интервал.

Президентът означи, че Турция и Съединени американски щати имат дългогодишни съюзнически връзки в границите на НАТО. Позовавайки се на връзките сред Съединени американски щати и Турция във военно-промишления комплекс, Ердоган изрази вяра за по-тясно съдействие.

" Очакваме скорошно унищожаване на пречките пред развиването на нашето съдействие в региона на отбранителната индустрия ", акцентира турският държавен глава.

Президентът благодари на американските предприемачи, които влагат в стопанската система на Турция.

" Благодарение на промените през последните 20 години нашата Турция е привлякла повече от 252 милиарда $ директни интернационалните вложения. Делът на Турция в световните вложения е 1,03% през 2022 година Приблизително 14,4 милиарда $ са директните вложения, които идват в Турция от Съединените щати. Бих желал да благодаря на 288 американски компании и американски бизнесмени, които са вложили в нашата страна, за доверието им в турската стопанска система ", сподели той.

Ердоган добави, че приносът на турските бизнес среди към американската стопанска система също е достигнал доста ниво. Той заяви, че директните вложения на турските компании в Съединени американски щати през последните 10 години възлизат на към 8,6 милиарда $.

Обяснявайки, че турската стопанска система е повишена с 3,8% през второто тримесечие, защото се възвръща от земетресението, което удари Кахраманмараш на 6 февруари, Ердоган съобщи, че Турция е съумяла да се трансформира във втората най-бързо растяща страна измежду членовете на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и третата измежду страните от Г-20.

Президентът съобщи още, че износът на Турция е достигнал 165 милиарда $ за 8 месеца и 253,5 милиарда $ на годишна база, и означи, че туристическият сезон е бил доста по-натоварен спрямо миналата година.

Заявявайки, че няма спад в заетостта, Ердоган означи, че макар земетресението, през първите 6 месеца на тази година се следи чисто нарастване на заетостта с 220 000 души. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР