Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи щедър подарък - луксозен

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи щедър подарък - луксозен
Коментари Харесай

Луксозният подарък за $500 милиона, който Ердоган получи от Катар

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи великодушен подарък - първокласен аероплан, струващ към половин милиард $ от емира на Катар, написа Bloomberg.

Ердоган удостовери, че първокласната машина му е подарък, опровергавайки критиците, които се усъмниха, че самолетът е заплатен с пари на турските данъкоплатци. Турция демонстрира интерес към закупуването на самолета, до момента в който се продава за към 500 млн. $.

Когато владетелят на Катар схваща за това, той го подарява на турската президентска администрация, описа Ердоган пред кореспонденти, представен от вестник Hurriyet.

 Ердоган се самопровъзгласи за ръководител на държавния фонд на Турция
Ердоган се самопровъзгласи за ръководител на държавния фонд на Турция

Анкара разчита на фонда, с цел да овладее пазарните състресения

Първоначалните известия в турските държавни медии, че емирът на Катар Тамим Бин Хамад Бин Ал Тани е подарил Boeing 747-8i на Турция провокира вълна от рецензии в страната, като опозицията подаде публично питане по въпроса.

Депутатът Гамзе Ташчиер изиска от вицепрезидента Фуат Октай да разкрие цената на реактивния аероплан, който съгласно нея е заплатен от държавното управление.

" Самолетът, който загатват, сега се рисува. По Божията воля, може да пътуваме с него, когато всичко завърши ", съобщи Ердоган пред кореспонденти по време на полет до Азербайджан през уикенда.

 Как фантазията на Ердоган за стопански напредък докара Турция до ръба
Как фантазията на Ердоган за стопански напредък докара Турция до ръба

Кризата може да бъде проследена до едно решение от 2009

Въпрос на авторитет

Разходите на турския водач от дълго време са обект на рецензии от страна на опозицията, която твърди, че страната хаби скъпи запаси за неща като нов президентски замък, който е 4 пъти по-голям от Версай, и разнообразни първокласни коли.

Ердоган отговори, че дворецът принадлежи на държавното управление, а не на самия него, и разноските не би трябвало да се вземат поради, когато става дума за престижа на турската страна.

Самолетът е създаден през 2012 година и е предопределен за 76 пасажери и 18 членове на екипажа, съгласно обява на авиационния специалист Тайлър Рогоуей в thedrive.com. Той има украсени салони, кабинети и даже лична болница. Рогоуей го назовава " най-големият и безценен частен аероплан в света ".

Самолетът е прелетял до летище " Сабиха Гьокчен " в Истанбул от летище " Базел-Мюлуз-Фрайбург " на 11 септември, през 8.5-часов маршрут, който минава през Атлантическия океан до Азорските острови, назад в Брюксел и по-късно до Истанбул, съгласно Рогоуей.

Не е ясно каква ще е ориста на досегашния аероплан на Ердоган - Airbus A-330-200, който турският президент употребява от 2014 година Тази покупка също провокира несъгласия, тъй като самолетът беше поръчан за кабинета на премиера, само че беше предаден на Ердоган незабавно щом постави клетва като президент.

Турският вестник Daily Sabah цитира авиационен специалист, който оцени самолета на 221 млн. $, като са изхарчени спомагателни 100 млн. $ за ремонт и рационализация.

Друга дискусия, обвързвана със самолети, избухва през 2015 година, когато Ердоган отговори на публичното неодобрение, подбудено от служебния автомобил на ръководителя на дирекция " Религиозни каузи " - Mercedes, струващ 385 000 $.

Тъй като публичният напън принуди Мехмет Гормез да се откаже от скъпата кола, президентът му подари сходен автомобил от личния си автопарк и разгласи обществено, че дава на Гормез и частен аероплан.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР