Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Русия и Турция

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Русия и Турция
Коментари Харесай

Съвместният руско-турски патрул в Сирия стартира на 1 ноември

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че Русия и Турция ще стартират взаимни патрули на 7-километрова зона към безвредната зона в Северна Сирия на 1 ноември.
Той добави още, че безвредната зона, контрактувана преди този момент със Съединени американски щати, може да бъде разширена, в случай че кюрдските офанзиви против Турция продължат, заяви Спутник.
Президентите на двете страни авансово се договориха за изискванията на изтеглянето на сирийските кюрди от северната част на Арабската република и за механизмите, които да подсигуряват, че няма да бъдат върнати.
Турският президент отбелязва от своя страна, че изтеглянето на кюрдската милиция от сирийската граница според съветското съглашение не е завършило и предизвестява, че Анкара може да стартира нова военна интервенция против силите на YPG, в случай че обстановката не се промени.
Изявленията на Ердоган опонират на тези, направени от съветския министър на защитата Сергей Шойгу, който разгласи на 29 октомври, че изтеглянето на кюрдската милиция от безвредната зона в североизточна Сирия е завършило предварително.
Москва и Анкара се договориха по време на диалозите в Сочи на 22 октомври, че съветската военна полиция и сирийските гранични чиновници ще влязат в северните региони на Сирия, с цел да улеснят изтеглянето на YPG - основната причина на Турция за настъплението й в Арабска република. Анкара вижда YPG като клон на Кюрдската работническа партия, считана за терористична организация от Турция.
Съгласно меморандума от Сочи, Русия и Турция се съгласиха да организират взаимни патрули в 10-километрова зона на изток и запад от неотдавнашната военна интервенция на Анкара в Северна Сирия, откакто изтеглянето на кюрдската милиция завърши.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР