Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е внесъл за разглеждане в

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е внесъл за разглеждане в
Коментари Харесай

Ердоган внесе в парламента протокола за присъединяването на Швеция към НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е внесъл за разглеждане в Народното събрание протокола за присъединението на Швеция към НАТО.

Това заяви Дирекцията по връзки към турското президентство в профила си в обществената мрежа X (Twitter), представена от Българска телеграфна агенция.

Съгласно процедурата документът в началото ще бъде прегледан в комисията по външни работи и в случай че бъде утвърден, ще бъде импортиран за гласоподаване от целия парламент.

The Protocol on Sweden's Accession to NATO was signed by President @RTErdogan on October 23, 2023 and referred to the Grand National Assembly of Türkiye.
— Presidency of the Republic of Türkiye (@trpresidency) October 23, 2023

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО.

От своя страна, Швеция даде обещание на Турция да не поддържа организации, които Анкара счита за терористични и да ѝ окаже всякакво подпомагане по въпроса за евроинтеграцията ѝ.

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон приветства новината за внасянето на протокола, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Радвам се да чуя, че турският президент Ердоган е внесъл в Народното събрание документите, нужни за ратификация ", съобщи министър председателят на Швеция, представен от Асошиейтед прес. " Сега остава Народното събрание да се занимае с въпроса ", добавя Кристершон в X (Twitter). " С неспокойствие чакаме да станем членове на НАТО ", прибавя той.

Welcome that President Erdoğan signed Sweden’s ratification protocol to NATO and submitted it to the Grand National Assembly of Türkiye. Parliamentary procedures will now commence. We are looking forward to becoming a member of NATO.
— SwedishPM (@SwedishPM) October 23, 2023
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че се надява доста скоро Швеция да бъде призната в алианса, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Приветствам изпращането в Народното събрание на Турция на протокола за присъединение на Швеция към НАТО ", сподели Столтенберг. " Очаквам с неспокойствие доста скоро да посрещнем Швеция като пълновръстен съдружник в НАТО. Това ще направи целия алианс по-силен и по-сигурен ", добави той.

Столтенберг изрази вяра, че дискутирането и гласуването в турския парламент на протокола ще бъде бързо.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР