Турският президент Реджеп Тайип Ердоган активно се намеси в преговорния

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган активно се намеси в преговорния
Коментари Харесай

Турция е готова да стане посредник в разрешаване на конфликта в Близкия Изток

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган интензивно се намеси в преговорния развой по палестинско-израелския спор, Анкара е подготвена да помогне, откакто страните решат да прекратят огъня, написа вестник Hürriyet.

Турция по дипломатически канали е уведомила Израел и Палестина за готовността си да стане медиатор в разрешаването на спора, в това число да провежда среща на водачите на тези страни, заяви по-рано дипломатически източник в Анкара за РИА Новости.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган – РИА Новости, 1920 година, 08.10.2023 година

„ На този стадий прекъсването на войната или постигането на помирение не наподобява реалистично. Има неща, които могат да бъдат направени, и има неща, които не могат да бъдат направени. Поддръжниците към момента не са достигнали стадия на преустановяване на огъня. Ако този стадий бъде доближат, Турция може да се намеси, тъй като „ Това е страна, способна да договаря и с двете страни. Във всеки случай, когато става въпрос за такава задача, методът на Анкара да поучава страните да демонстрират въздържаност е общопризнат, с цел да играе ролята, която се чака от нея “, написа вестникът.

Вестникът напомня, че президентът Ердоган е провел телефонни диалози с водачите на Палестина и Израел в понеделник.

“Ердоган към този момент се намеси в процеса през вчерашния ден. Той е водач, който може да се срещне с представители на двете страни ”, акцентира изданието.

Сутринта на 7 октомври Израел беше подложен на невиждана ракетна офанзива от линията Газа. Освен това бойците на Хамас след масирани ракетни офанзиви навлязоха в граничните региони в Южен Израел.

Военното крило на палестинското придвижване Хамас разгласи интервенция “Наводнение Ал-Акса ” против Израел. Израелските отбранителни сили оповестиха началото на интервенция “Железни мечове ” против Хамас в линията Газа. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху в послание към нацията сподели, че страната е в положение на война и сподели, че е наредил широкообхватна готовност на запасите. Израелските военни разчистват обитаеми места.

Броят на починалите поданици на Израел вследствие на ескалацията на израелско-палестинския спор доближи 900, оповестява Haaretz.

Броят на жертвите на израелските удари в Ивицата Газа се е нараснал до 687, съгласно последните здравни данни на Палестина.

Бригадите Ал-Касам (военното крило на Хамас) обявиха, че са заловили десетки израелски бойци и офицери. Членът на Политбюро на Хамас Муса Абу Марзук по-късно заяви, че повече от 100 израелски жители, в това число високопоставени военни, са били хванати и арестувани в линията Газа.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР