Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и

...
Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и
Коментари Харесай

Ердоган: Турция е готова на всякакви стъпки за разрешаване на кризата в Украйна

Турският президент Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва съобщи, че ще продължи да поставя старания за реализиране на дипломатическо решение на спора в Украйна и е подготвен да окаже всякакво подпомагане, предават турските медии.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11762
Ердоган нощес държа тирада на 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Това е 13-ата тирада на турския водач пред Общото заседание на Организация на обединените нации, отбелязва телевизия СиЕнЕн-Тюрк, представени от Българска телеграфна агенция. 

От самото начало казахме, че в тази война няма да има спечелили и победени. Турция непрекъснато призоваваше страните да седнат на масата за договаряния. Ще продължим да поставяме старания за преустановяване на войната посредством дипломация и разговор, като бъде запазeна независимостта и териториалната целокупност на Украйна. Готови сме да окажем всякакво подпомагане, акцентира той.

По въпроса за вероятностите за обновяване на съглашението за износа на зърно от украински пристанища, Ердоган съобщи, че Анкара ще продължи да поставя старания за обновяване на зърнената договорка, като добави, че " неизпълнението на всички условия на съглашението води до нови рецесии ".

През юли Москва прекрати присъединяване си в " зърнената договорка ", като уточни, че не са спазени обещанията към нея в границите на съглашението.

Турският президент през вчерашния ден още веднъж насочи апел към Организация на обединените нации да реформира Съвета за сигурност, като посочи, че „ светът е по-голям от петте “ (страни непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации – бел. авт.).

За страдание, сега не можем да обрисуваме оптимистична картина на света. Продължаваме да сме изправени пред все по-опасни провокации. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации към този момент не може да подсигурява международната сигурност и се е трансформирал в полесражение за политическите тактики на пет страни. Обнадеждаващо е да забележим, че нашите апели за по-ефективен орган намират все по-голям отзив в границите на Организация на обединените нации. За следващ път споделяме, че светът е по-голям от петте, сподели Ердоган.

Той съобщи, че " поддържа позицията на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш по отношение на нуждата от реформиране " на Съвета и като цяло от възстановяване на успеваемостта на международната организация. " Свят по-голям от петте " е девиз, който е един от главните интернационалните апели на Ердоган през последните години.

Турският президент през вчерашния ден също по този начин прикани Организация на обединените нации да признае така наречен Севернокипърска турска република (СКТР, приета единствено от Турция) и да откри дипломатически връзки с нея. Ердоган съобщи, че чака мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Кипър " деликатно да съблюдават правилото на безпристрастност “.

По въпроса за политиката на Турция към района на Източното Средиземноморие, Ердоган съобщи, че " той може да се трансформира в район на мир, разцвет и непоклатимост единствено в случай че се съблюдават правата и законите за всички ". Ние не сме разрешавали и в никакъв случай няма да позволим на никого да подценява личните ни права тук, добави турският президент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР