Турският президент Реджеп Ердоган ще посети Москва на 8 април

...
Турският президент Реджеп Ердоган ще посети Москва на 8 април
Коментари Харесай

Ердоган и Путин заедно на опера в Москва

Турският президент Реджеп Ердоган ще посети Москва на 8 април и дружно с съветския си сътрудник ще гледат операта „ Троя “ в Болшой спектакъл, оповестява Анадолската организация.

Това ще бъде трета среща на двамата водачи за тази година. Те ще открият турско-руската година на културата и туризма, и ще вземат участие в съвещанието на Съвета за двустранно съдействие на високо ниво. Ключова точка от плануваните договаряния са енергетиката и договорката за доставката на съветските ракетно-зенитни комплекси С-400 в Турция. Заради съветските ракети Съединени американски щати отхвърлят да доставят на Турция изтребителите бомбардировачи от 5-о потомство Ф-35. А тъкмо преди една година по време на визитата на Путин бе направена първата копка на първата в страната АЕЦ „ Аккую “.

На 23 януари т.г. Ердоган бе на еднодневна работна аудиенция в Москва, където се състояха договаряния с присъединяване на министри и други публични лица от двете страни. Освен връзките сред Турция и Русия, бяха разисквани въпроси от районен и интернационален темперамент, най-много обстановката в Сирия.

На 14 февруари Ердоган взе участие в 4-атата среща на водачите на страните – гаранти за примирието в Сирия. Тогава за следващ път държавните глави на Турция, Русия и Иран разискаха взаимните си старания за политическото урегулиране на спора в Сирия. През 2018 година Ердоган и Путин организираха 18 телефонни диалога и 7 двустранни срещи. На 3 април 2018 година президентът на Русия посети Анкара и в хода на договарянията двамата водачи се договориха за редуциране на периодите на доставка в Турция на съветските зенитно-ракетни комплекси С-400.

След случая с съветския бомбардировач Су-24 от 24 ноември 2015 година, свален с ракета въздух-въздух от турски изтребител Ф-16 до сирийско-турската граница, Ердоган впрегна цялото държавно управление и дипломацията, с цел да се извини на Кремъл. Русия тогава наложи невиждани наказания против Анкара и беше нужна повече от година за топене на двустранните връзки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР