Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува ЕС заради прилаганите двойни стандарти

...
Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува ЕС заради прилаганите двойни стандарти
Коментари Харесай

Ердоган: Търпението и доверието към ЕС са на приключване

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува Европейски Съюз поради прилаганите двойни стандарти по отношение на Анкара, прикани Брюксел да разгласи окончателното си решение за участието на страната му и разгласи търпението на страната си за изчерпано, съобщи БГНЕС.
На конгрес на омбудсманите в Истанбул Ердоган разяснява, че е допустимо промените, осъществени от Анкара в процеса на интеграцията в Европейски Съюз, да са се оказали незадоволителни за приемането на Турция като пълновръстен член, само че тези стъпки са разрешили демократичните стандарти в страната да се подобрят в забележителна степен . „ Затова, когато в Европейски Съюз започнаха да ползват двойни стандарти по отношение на Анкара, ние казахме, че въпреки всичко ще продължим да вървим напред. В преговорния развой обаче съперниците на Анкара измислят тематики, които не са съществували при договарянията с другите страни-кандидатки. Турция не се съгласяваше и няма да се съгласи с сходна позиция, ние следвахме строго формата на процеса на влизането в Европейски Съюз “, съобщи президентът.
Той уточни, че в Турция няма никакви проблеми във връзка с преговорните глави, както и в синхронизирането на законодателните правила, само че единственият проблем е в това, че Европейски Съюз не извършва своите задължения . С отхвърли от затварянето на преговорните глави, от решаването на въпроса за либерализацията на визовия режим, неизпълнението на уговорките за мигрантите и на доста други обещания Европейски Съюз самичък подкопа доверието към себе си, означи Ердоган. Той акцентира, че в Европейски Съюз са длъжни да схванат, че опълчването с Анкара, което от време на време наподобява на театрално зрелище, губещата страна няма да е Турция. Европейски Съюз е задължен да разгласи окончателната си позиция за участието на Турция, Анкара има още малко самообладание, с цел да дочака това решение, сподели президентът.
Той прикани и за промяна в международния ред и предизвести за идния му неуспех .
„ Ние живеем в свят, в който сме принудени поединично да се борим с тероризма, с търговията с опиати, с финансовите спекуланти, които не са подвластни на никакви правила и закони. Ако обособените страни пренебрегват проблемите в другите страни, то международният ред ще рухне, той не може да съществува в този си тип. Говорих за това пред Общото заседание на Организация на обединените нации и ще продължа да упорствам “, съобщи Ердоган.
Той бе безапелационен, че Турция няма да признае и смята за противозаконен референдума в Северен Ирак . „ В подтекста на ставащото в Северен Ирак и в Сирия рецесиите и споровете в района одобряват все по-сложен и заплетен темперамент. Решението на Кюрдската районна администрация за провеждането на референдума е опит да се възползва от комплицираната обстановка в Ирак. Опитът на обособена група да поеме контрола над северен Ирак основава предпоставки за дълготрайни военни спорове и терзания за популацията на района. Когато кюрдската администрация разгласи „ самостоятелност “ от Ирак, недоверието и недоволството към Иракски Кюрдистан ще се засилят “, уточни Ердоган.
Той акцентира, че не следва да се не помнят представителите на другите нации в Северен Ирак като арабите, туркмените, кюрдите-езиди и асирийците, че тази земя не е територия на обособен жанр или племе. Анкара ще продължи с решителните си стъпки по въпроса за референдума, добави турският президент. Според него управляващите в Иракски Кюрдистан са длъжни еднопосочно да преразгледат своята позиция и това не предстои на разискване. Освен това централното държавно управление и Народното събрание в Ирак няма да признаят референдума .
Той предизвести, че Турция няма да допусне и основаването в прилежаща Сирия на една или няколко терористични страни. „ Опитите на терористите на военното крило на ПКК в Сирия да основат в северната част нова страна няма да се увенчаят с триумф, просто една нощ ненадейно ние ще навлезем. Имаме 911 километра граница със Сирия и за нищо на света няма да допуснем това, показахме го с интервенцията „ Щит на Ефрат “. Имаме и други избори оттатък политиката и дипломацията, когато става дума за Ирак и Сирия.
Както прочистихме от ДАЕШ територия от 2 000 километра в Джераблуз, Раи, Ел Баб, по този начин и в този момент вършим първата стъпка. Няма да се поколебаем да създадем това и в Ирак “, предизвести турският президент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР