Турският президент Реджеп Ердоган обяви двумесечно удължаване на подкрепеното от

...
Турският президент Реджеп Ердоган обяви двумесечно удължаване на подкрепеното от
Коментари Харесай

Ердоган: Зърнената сделка е удължена с два месеца

Турският президент Реджеп Ердоган разгласи двумесечно удължение на подкрепеното от Организация на обединените нации съглашение, според което Украйна доставя зърно през Черно море за международните пазари, съобщи БГНЕС.

" С напъните на нашата страна, с поддръжката на нашите съветски другари, с приноса на нашите украински другари, беше решено да удължим договорката за черноморското зърно с още два месеца ", разгласи Ердоган ден преди приключването на периода на договорката.

Освен това той съобщи, че Турция е получила гаранции от " съветските си другари " за гладко излизане на турските кораби от пристанищата Николаев и Олвия. По думите му Анкара ще постави всички старания за цялостното осъществяване на договорката.

Ердоган благодари на съветския президент Владимир Путин, на украинския президент Володимир Зеленски и на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за поддръжката на турските начинания по договорката за зърното. Той акцентира, че удължаването на периода на договорката е станало допустимо с помощта на градивния метод на съветската и украинската страни.

Междувременно украинските управляващи оповестиха, че съвсем 70 кораба сега чакат в турските териториални води, а 90% от тях са подготвени „ да доставят продуктите на нашите аграрни производители на света " и приветстваха удължаването на зърнената договорка с два месеца, съобщи Агенция Франс Прес.

" Черноморската зърнена самодейност е деблокирана и продължава да бъде годна " до 18 юли, уточни украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Въпреки това Киев упрекна Русия, че блокира кораби, като отхвърля да ги записва и прави продължителни инспекции.

" Необходимо е да се отстранят проблемите, които Русия създаваше в продължение на няколко месеца ", сподели Кубраков.

Украйна също по този начин благодари на Организацията на обединените народи (ООН) и на турският президент Реджеп Ердоган.

Кубраков съобщи, че Киев е " признателен на своите сътрудници " за напъните им за " подсилване на продоволствената сигурност ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР