Турският президент Реджеп Ердоган дава индикации, че бегълците от Афганистан

...
Турският президент Реджеп Ердоган дава индикации, че бегълците от Афганистан
Коментари Харесай

Доц. Георги Кючуков: Има реален шанс мигрантската вълна до достигне до нашата южна граница

" Турският президент Реджеп Ердоган дава индикации, че бегълците от Афганистан ще бъдат пропуснати. Иран няма да задържа афгански бежанци, тъй като те са сунити, а Иран е шиитска страна и може да зародят спорове на верска основа. Има действителен късмет мигрантската вълна до доближи до нашата южна граница. "

Това съобщи в предаването доцент Георги Кючуков, член на Изпълнителното бюро на АБВ.



Той регистрира какво може да направи България в по този начин създалата се обстановка.

" Първо би трябвало незабавно да се ремонтира оградата по южната ни граница, тъй като не е загадка, че там има доста места, в които е разрушена.

Второто е да се ускори наличието на наши елементи, в това число и жандармерия, на границата с Гърция. Причината е, че там по-лесно може да се проникне поради множеството острови.

Третото е, че би трябвало да има диалози с Република Северна Македония на държавно равнище - за отбрана на нашата граница. Трябва да използваме всички средства за следене на мигрантския поток.

Предлагаме също по този начин да се предизвикват диалози в Юнеско, посредством нашия представител господин Чолаков, за опазване на международното историческо завещание, което е в Афганистан. Въпреки обещанията на талибаните, че няма да го засягат, имайки поради образеца от преди 20 години, може да бъде унищожено. "

Доцент Кючуков се спря и на историческите вероятности и аргументи за спора в Афганистан от неговото начало.

" Няма такова нещо като афганска нация. В страната племенните вождове доста постоянно имат по-голяма власт от централното държавно управление. Там има 20 племена, от които главните са пощуните на юг и таджики и хазари на север. Между тях в никакъв случай не е имало мощна връзка и взаимоотношение. Триста години страната е била ръководена от пощуните, които са най-голямото племе.Нещата се трансформираха след нахлуването на Съюз на съветските социалистически републики в страната, когато пощуните бяха изтласкани и властта беше поета от северните племена.

Появиха се и муджахидините, подкрепяни от Съединени американски щати, Саудитска арабия и Пакистан за битка против Съветския съюз. През 1991 година един от преподавателите в духовните учебни заведения Мула Омар сътвори придвижването на талибаните. Те са сунити-уахабити, т.е. най-консервативната част на религията. През 1995 година те завзеха властта в Кабул. Тяхното ръководство се отличаваше с изключителна свирепост освен към инаковерците, само че и хората от тяхната вяра, които не съблюдаваха прецизно условията на корана. Те си разрешиха разрушение на исторически монументи, като да вземем за пример статуите на Буда и дадоха заслон на Ал Кайда.

Насилственото втълпяване на народна власт се окажа извънредно непродуктивно. То води до противоположния резултат - налагане на най-консервативните и най-деспотичните ръководства. Специално за Афганистан и Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати не си взеха поука от образеца на Англия, която дълги години се е опитвала да направи колониална мощ там, само че най-после позорно беше изгонена. Неслучайно за Афганистан се споделя, че това е поражение на международните империи, които нахлуват в него. Опитът за втълпяване на непозната за района просвета и разбирания, където и да се случва, е жертван на крах. "

Ще създадат ли талибаните държавно управление преди нас?

" Убеден съм, че ще го създадат, което е тъпо за нашата политическа реалност. Две трети от Народното събрание сега, без да са талибани, имат техните обноски на деяние и тяхната реторика. Краен черноглед съм за съставянето на държавно управление в границите на този парламент. С всеки ден възможностите за това понижават. Ще настане такова безвремие, че който и да ръководи ще му е мъчно да се оправя с спешните моменти.

Нашият народ все чака месията да пристигна отнякъде. Ако не излезем всеобщо да гласуваме като народ и не се оттърсим от поддръжка за популизма, в какъвто и да било тип, има огромен късмет актуалната обстановка да се повтори. Аз съм доктор и считам, че правещото се в здравната система е светотатство, по отношение на самата нея. Позволяваме да се роят лечебни заведения, които единствено източват касата. Действията на здравното министерство работят демотивиращо на хората, работещи в системата ", приключи той.

Още от ИНТЕРВЮ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР