Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че страната му смята да

...
Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че страната му смята да
Коментари Харесай

Турция ще отвори нов граничен пункт с Ирак, за да заобиколи Кюрдистан

Турският министър председател Бинали Йълдъръм разгласи, че страната му счита да отвори нов граничен пункт с Ирак, с цел да работи единствено с Багдад, а не с Иракски Кюрдистан, съобщи " Ройтерс ". Той посочи, че поради референдума в Иракски Кюрдистан, който Анкара счита за противозаконен, турските управляващи ще затворят въздушното пространство над Ирак и да пресечен сегашната гранична връзка.

" Предложихме отварянето на нов пункт при Овакьой (в югоизточна Турция), западно от настоящия при Хабур, (който да свързва Турция с) Багдад, и чакаме поддръжката на Ирак. Ще се радваме да обсъдим концепцията с (прамиера Хайдер) ал Абади, " сподели Йълдъръм пред кореспонденти. По думите му управляващите сега работят по негова аудиенция в Багдад, на която опцията ще се разиска.

Турският министър председател добави, че желае да ускори съдействието с централното държавно управление в стопанската система, защитата, сигурността и политическите въпроси.

Изявлението на Анкара включва част от серията ограничения, които тя даде обещание да предприеме дружно с централното държавно управление в Багдад, с цел да изолира Кюрдистан поради решението му да организира референдума за самостоятелност. На него подкрепилите отделянето, съгласно данни на управляващите в Ербил, са над 90% от гласувалите.

Иракското държавно управление към този момент наложи до края на декември възбрана за полети на летището в Ербил, което в този момент прави единствено вътрешни транспорти. Според кюрдски медии, в случай че изолацията продължи, може да се наложи летището да бъде затворено.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3157)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР