Турският орган за радио и телевизионна регулация РТУК наложи двуседмична

...
Турският орган за радио и телевизионна регулация РТУК наложи двуседмична
Коментари Харесай

Спряха турски сериал, нарушавал “националните и духовните ценности”

Турският орган за радио и телевизионна регулация РТУК наложи двуседмична възбрана за лъчение на известния сериал “Алени пъпки ” (Kizil Goncalar), защото посланията в него нарушавали “националните и духовните полезности на обществото ”, това заяви Ройтерс.

Още след първите два епизода сериалът провокира разделяне измежду турците поради комплицираните си послания по отношение на въздействието на религията върху така и така консервативното общество в страната.

По думите на Ебубекир Шахин, ръководител на РТУК и член на ръководещата Партия на справедливостта и развиването на президента Реджеп Таип Ердоган, незабавно след появяването на двата епизода регулаторът е бил залян от тъжби и претенции сериалът да бъде спрян.

Проправителствените медии упрекнаха “Алеми пъпки ” за ислямофобски, което докара до анулирането на разрешенията за снимане на идните епизоди.

Срещу въпросният сериал позиция взе даже авторитетната ислямистка организация “Ислямско приятелство ”, която има мощни позиции в Турция.

Но макар провокираните различия и отрицателни настройки на част от обществото сериалът оглави рейтинговите ранглисти, а в YouTube епизодите събраха над 10 млн. гледания.

Фарук Тургу, основателят на сериала разяснява решението и настройките на управляващите с това, че продукцията “отразява социологическата действителност в Турция и изобразява конфликта сред светските и религиозните пластове на обществото ”.

“Опитвам се да държа огледало пред действителността на турското общество. Реалността би трябвало да се разисква, не можем да вървим напред, в случай че я пренебрегваме. Обявиха ни война, само че ние ще се борим до дъно ”, означи Тургут, представен от в. “Хюриет ”.

Турският радио и ефирен регулатор, който деликатно следи за “нарушения ” на “моралните полезности на Турция ”, постоянно е обект на рецензии от опозицията в страната и от деятели, като съгласно тях РТУК лимитира свободата на изложение с прекомерно консервативната си политика.

Организацията изключително деликатно следи за това по какъв начин се отразяват въпроси като структурата на фамилията в предаванията, както и дали в тях се появяват въпроси за правата на ЛГБТ+ общността, както и други известни тематики в демократичното придвижване.

Източник: webcafe.bg

Още забавни вести четете в категория “Живот “.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР