Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Великото

...
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Великото
Коментари Харесай

Чавушоглу: В момента е невъзможно Турция да одобри кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи, че Великото национално заседание на Турция (парламентът) няма да ратифицира участието на Швеция и Финландия в НАТО. Според него това е невероятно при сегашните условия, цитира „ Хюриет “.

" Шведският външен министър ни посети. Той посети Народното събрание и се срещна с партиите. Той чу, че всички страни споделят по един и същи метод, че утвърждението на протокола не е допустимо без осъществяването на поетите към нас задължения. Ето за какво при актуалните условия утвърждението на документа не е допустимо. " - разяснява Мевлют Чавушоглу на конференция с унгарския външен министър Петер Сиярто.

Чавушоглу добави, че Турция ще се върне към диалозите с Швеция за участие в НАТО, когато страната извърши уговорките си. Той добави, че Турция е по-позитивно настроена към кандидатурата на Финландия.

" И преди сме казвали, че сме по-позитивно настроени към кандидатурата на Финландия. И нашият президент го е споделил. Но НАТО желае да утвърди присъединението на тези страни по едно и също време. Ако бъде решено молбите да бъдат разграничени и прегледани поотделно, позицията ни към Финландия ще бъде по-положителна. " - изясни Мевлют Чавушоглу.

Швеция и Финландия подадоха заявление за присъединение към НАТО напролет на 2022 година поради военната интервенция на Русия в Украйна. Унгария и Турция бяха последните страни, които не ратифицираха присъединението си към алианса. Турция упорства за изгонването на членове на Кюрдската работническа партия, приети за терористи в страната, които се укриват във Финландия и Швеция.

През януари процесът на присъединение на Швеция към НАТО беше замразен за неопределен срок. Това стана след акция по изгаряне на Корана пред турското посолство в Стокхолм. Акцията е ръководена от шведския и датския крайнодесен политик Расмус Палудан. Той твърди, че ще гори Корана всяка седмица, до момента в който Швеция не бъде призната в НАТО. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР