Турският флот ще охранява териториалните води на Сомалия в продължение

...
Турският флот ще охранява териториалните води на Сомалия в продължение
Коментари Харесай

Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия

Турският флот ще охранява териториалните води на Сомалия в продължение на 10 години като част от съглашението за отбранително и икономическо съдействие, подписано сред страните. Това оповестява турската Анадолска организация, базирайки се на изказване на президента на Сомалия Хасан Шейх Махмуд.

Според Хасан Шейх Махмуд съглашението включва и съдействие по въпросите на битката с тероризма, външните закани, пиратството и противозаконния лов на риба. „ Това е доста развиване: кабинетът утвърди пакт за съдействие в региона на защитата сред Сомалия и уважаваната Република Турция, член на НАТО и непосредствен съдружник “, споделя президентът. В изказването на президента се споделя, че Сомалия " се намира в сложна обстановка " заради интервенцията за битка с терористите- хавариджи. Според него интервенцията „ бележи забележителен прогрес “. Въпреки това, както означи президентът, на фона на тази битка „ прилежащата страна сътвори нов фронт за Сомалия “. Анадолската организация отбелязва, че става дума за Етиопия.

Според организацията новините за съглашението сред Сомалия и Турция идват на фона на продължаващото напрежение сред Етиопия и Сомалия. В началото на януари държавното управление на Етиопия подписа съглашение с непризнатата страна Сомалиленд за достъп до пристанището Бербера на Червено море. Сомалия смята Сомалиленд (разположен в северната част на Африканския рог) за своя територия. След подписването на съглашението управлението на Сомалия изиска съглашението да бъде анулирано и отзова своя дипломат в Етиопия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР