Турските въоръжени сили са изиграли важна роля в предотвратяването на

...
Турските въоръжени сили са изиграли важна роля в предотвратяването на
Коментари Харесай

Турската армия предотвратила преврат в Катар

Турските въоръжени сили са изиграли значима роля в предотвратяването на политически прелом против катарския емир Тамим бин Хамад Ал Тани на фона на една от най-големите политически рецесии в Близкия изток, разкри турското издание „ Йени Шафак”.

В началото на месец юни тази година Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн скъсаха дипломатически връзки с Катар по обвинявания, че емирството оказва поддръжка на терористични организации.

Турция оказа поддръжка на Катар, в това число и изпращайки още военнослужещи в страната, където има турска военна база. Оказа се също по този начин, че в първата нощ на рецесията, турските въоръжени сили са предотвратили политически прелом и са съдействали за опазване суверенитета на Катар и стабилността в района.

Саудитска Арабия и ОАЕ са желали да подкопаят катарския емир, само че техните войски са „ нямали късмет да го смъкват от власт и са се върнали на половината път”, написа турското издание. На 5 юни близо 200 турски бойци са получили заповед да пазят резиденцията на емира през нощта при вероятно нахлуване на непознати сили, които биха се пробвали да го заловят. Самолети на турските военновъздушни сили също са имали подготвеност да реагират.

Заповедта е била дадена персонално от президента Реджеп Ердоган, който преди този момент е провел телефонен диалог с Тамим бин Хамад Ал Тани. Катарският емир е изискал от Анкара да предприеме дейности и да отбрани Доха, преди войски на Саудитска Арабия и ОАЕ да създадат опит за прелом.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР