Турските избиратели (над 56 млн. души) са призовани да гласуват

...
Турските избиратели (над 56 млн. души) са призовани да гласуват
Коментари Харесай

Избори в Турция: Ще продължи ли да властва Ердоган

Турските гласоподаватели (над 56 млн. души) са призовани да гласоподават на предварителни президентски и парламентарни избори в Турция през днешния ден – повече от година преди постоянната дата.Те би трябвало да решат дали да дадат нов 5-годишен мандат на сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган, в най-оспорваните избори, които страната е виждала от години. Избирателните секции отварят порти тъкмо в 8.00 ч. локално време.

Ако Ердоган завоюва, той ще се снабди с нови пълномощия, които, съгласно критиците, ще отслабят демократичното ръководство, написа Би Би Си (BBC). Но той е изправен пред

огромно предизвикателство от страна на Мухаррем Индже от кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) .

Пътят на Турция от република към султанат

Почна ли сривът на турската стопанска система

Ердоган: Никакво фамилно обмисляне, ще се множим

Турция остава и все още в изключително състояние, наложено след несполучливия боен прелом през юли 2016 година Управляващото болшинство даде обещание да го анулира, когато завоюва изборите. Днешните избори в началото бяха планувани за ноември 2019 година, само че Ердоган ги изтегли по-рано.

Какво споделиха претендентите един за различен?

И Ердоган, и Индже организираха големи манифестации в събота – последният ден от предизборната акция – и всеки от тях дефинира другия като некадърен да ръководи Турция.

Индже, чиято огнена акция съживи опозицията в Турция, даде обещание да отхвърли властническото ръководство при Ердоган. „ Ако Ердоган завоюва, вашите телефони ще продължат да бъдат подслушвани. Страхът ще продължи да цари. Ако Индже завоюва, съдилищата ще бъдат самостоятелни “, сподели той пред 5 млн. души в Истанбул. Мухаррем Индже даде обещание, в случай че бъде определен, да анулира изключителното състояние в границите на 48 часа и правилото за изключителните обстановки, което разрешава на държавното управление да заобикаля Народното събрание.

На своя протест президентът Ердоган, който беше министър-председател 11 години преди да стане президент през 2014 година, употребява гневна метафора, с цел да заключи очакванията си за резултат, питайки последователите си: „ Ще им дадем ли отомански пестник на следващия ден? “. Той упрекна Индже, някогашен преподавател и народен представител от 16 години, в липса на управнически опит. „ Едно е да бъдеш преподавател по физика, а друго да управляваш страна. За да бъдеш президент, имаш потребност от опит “, съобщи Ердоган. Той сподели още на последователите си, че възнамерява да прокара по-големи инфраструктурни планове за стимулиране на стопанската система.

Как работят изборите в Турция?

В неделя ще се проведат две гласувания – един ще избере идващия президент на Турция, а различен – членовете на Народното събрание.

Шестима са претендентите за президент и в случай че някой завоюва над 50% от гласовете през днешния ден, ще бъде определен за президент. Ако никой не доближи този предел, двамата, събрали максимален избор, ще се срещнат на втори тур на 8 юли. Реджеп Ердоган се надява да завоюва още на първи тур, тъй като явяването му на балотаж ще накърни имиджа му и може да приключи с проваляне.

Изненадващо: Ердоган привиква избори

Скрита камера снима Ердоган да инструктира за "плътното бранене " на гласоподавателите

Ердоган пратил предизборни писма на възпитаници във Виена

На парламентарния избор Партията на справедливостта и развиването (ПСР) ще се изправи пред тежка борба, с цел да опази болшинството си в 600-местния парламент. ПСР се явява на изборите в коалиция с Партията на националистическото деяние и Партията „ Велик съюз “. Представянето на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) може да се окаже решаващо. Ако тя получи 10% от гласовете, колкото са нужни за влизане в Народното събрание, за ПСР ще бъде по-трудно да опази господството си. Кандидатът за президент на ДПН Селяхаттин Демирташ понастоящем е арестуван в затвор с оптималната степен на сигурност с обвинявания в тероризъм, които той твърдо отхвърля.

Какви са главните въпроси на изборите?

Най-големият е стопанската система – турската лира се срина, а инфлацията стигна 11%, т.е. и елементарните хора усещат този срив. Друг въпрос е тероризмът – Турция беше изправена пред набези от кюрдски екстремисти и джихадисти от Ислямска страна.

Ще бъде ли гласуването свободно и почтено?

Избирателните секции ще бъдат отворени при съществени ограничения за сигурност. Само в Истанбул се чака над 38 хиляди служители на реда да се грижат за реда по време на вота. Има опасения за възможни закани против гласоподавателите в югоизточните региони на страната, където кюрдските гласове са решаващи за резултата.

Измамите също са евентуален проблем, изключително когато новият закон разрешава бюлетините да се броят даже, когато нямат щемпел от изборната комисия в съответната секция, който да удостоверява, че са същински.

Какво ще стане, в случай че Ердоган завоюва?

Той би почнал втория си мандат при доста разнообразни условия. Някога президентството в Турция имаше по-скоро церемониална роля, само че през април 2017 година 51% от турските гласоподаватели утвърдиха нова конституция, която дава на президента нови пълномощия .

Те включват:
- Директно назначение на висши държавни чиновници, в това число министри и вицепрезидент.
- Силата да се намесва в правната система на страната.
- Силата да постанова изключително състояние.
- Турция към този момент няма да има министър-председател.

Критиците на Ердоган го упрекнаха, че желае да концентрира цялата власт в ръцете на един човек, а противниците му на изборите оповестиха, че няма да извършат тези промени, в случай че бъдат определени.

Ако и двата вота се опълчват на сегашния президент, политическият пейзаж в Турция ще се промени доста. Но в случай че президентският избор реши едно, а парламентарният друго, това може да провокира сериозна политическа неустойчивост през идващите години.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР