Турските банки са започнали да отказват работа с руските, съобщава

...
Турските банки са започнали да отказват работа с руските, съобщава
Коментари Харесай

Комерсант: След Китай и турските банки отказват да работят с Русия

Турските банки са почнали да отхвърлят работа с съветските, оповестява " Комерсант ", базирайки се на източници, работещи на финансовия пазар и във външната търговия. 

Според съветското издание турските банки са прекратили информационните си връзки с съвсем всички съветски кредитни институции, а също по този начин са спрели обработката на заплащания, без публично да приключват договорите, съобщи " Актуално ".

От началото на януари 2024 година турските банки блокират всички заплащания от Русия, гласи информацията, представена от самостоятелното издание " Медуза ". Засегнати са преводите в турски лири и съветски рубли.

Някои банки са почнали да анулират и към този момент утвърдени преводи, обяснявайки, че това са " неразрешени артикули ".

Засегнати са съвсем всички браншове.

Турските банки са спрели заплащанията от Руската федерация към локалните химически компании, заводите за авточасти, производителите на облекла и обувки.

Един от източниците въпреки всичко отбелязва, че турските финансови институции са създали изключение за задграничните дъщерни банки в Русия.

Страх от вторичните наказания на Съединени американски щати

Твърди се, че обстановката се е усложнила през лятото на 2023 година, а по-късно доста се е влошила след 22 декември, когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън издаде декрет за налагане на вторични наказания против задгранични компании, подпомагащи Русия във войната.

Заповедта разрешава на американските управляващи да изключват задгранични банки от финансовата система на Съединени американски щати за нарушение на глобите против Москва. 

На 16 януари източник от банковия бранш на Турция съобщи пред съветската осведомителна организация ТАСС, че турските банки са " в позиция на изчакване " поради заповедта на Байдън, защото в документа са употребявани необятни формулировки, които изискват спомагателни уточнения.

" Проблемът с преводите може би ще се реши до края на седмицата ", твърди източник от една от държавните банки на Турция пред РИА " Новости ".

Той признава, че усложненията са свързани с натиска върху Анкара да съблюдава западните наказания. Турция се трансформира в една от главните страни за заобикаляне на глобите, наложени от Запада на Москва поради войната в Украйна.

Припомняме, че китайските банки също започнаха да отхвърлят заплащания от съветски клиенти поради вторични наказания.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР