Турски съд осъди кмета на Истанбул Екрем Имамоглу на повече

...
Турски съд осъди кмета на Истанбул Екрем Имамоглу на повече
Коментари Харесай

Осъдиха кмета на Истанбул за обида на изборни служители

Турски съд осъди кмета на Истанбул Екрем Имамоглу на повече от две години затвор и му забрани да заема политически длъжности за засегнатост на длъжностни лица преди повече от три години, съобщи „ Политико “.

Хората подкрепящи високопоставения 52-годишен кмет обявиха, че този ход е опит да се заглуши основен кандидат на турския президент Реджеп Тайип Ердоган преди изборите през 2023 година

Имамоглу беше наказан на две години и седем месеца затвор за засегнатост на членове на Висшия изборен съвет на Турция.

Очаква се кметът от главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) да апелира присъдата. Не е ясно обаче дали жалбата ще бъде прегледана преди президентските и парламентарните избори през юни идната година.

Проучванията на публичното мнение демонстрират спад в рейтинга на Ердоган, защото инфлацията се е покачила до над 84%.

През март 2019 година Имамоглу беше определен за кмет на Истанбул, който е икономическата и културна мощ на страната. Това беше огромен удар за Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган, която контролираше града в продължение на четвърт век.

ПСР настояваше за отменяне на резултатите от изборите, базирайки се на нередности. В резултат на това изборите бяха повторени няколко месеца по-късно и Имамоглу още веднъж завоюва.
Протест в отбрана на Екрем Имамоглу
През ноември 2019 година той беше упрекнат в засегнатост на висши държавни чиновници, откакто дефинира анулацията на първите избори като акт на " нелепост ". Кметът отхвърли да е обиждал изборния съвет и се аргументира, че мненията му са били в отговор на това, че министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу го е нарекъл " простак ".

Хиляди хора се събраха пред съда, с цел да изразят поддръжката си за Имамоглу, при което приканиха Ердоган да подаде оставка.

" Това решение е доказателство, че управниците на тази страна нямат за цел да вкарат правдивост и народна власт в страната ", съобщи Имамоглу пред събралите се хора.

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че е надълбоко смутен и отчаян от решението на съда.

" Несправедливата присъда е несъвместима със зачитането на човешките права, със зачитането на главните свободи и върховенството на закона ", съобщи заместник-говорителят Ведант Пател. /БГНЕС

Анкара / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР