Турски съд осъди днес журналист на 10 месеца затвор за

...
Турски съд осъди днес журналист на 10 месеца затвор за
Коментари Харесай

Вкараха зад решетките турски журналист. Осъдиха го по новия закон за дезинформация

Турски съд осъди през днешния ден публицист на 10 месеца затвор за разпространяване на „ дезинформация “, произнасяйки първата присъда по нов закон, който съгласно критиците на нормативния акт заплашва свободата на словото, съобщи Ройтерс.

Преди четири месеца турският парламент одобри " закон за дезинформация ", който съгласно ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Ердоган ще отбрани обществото от разпространяването на погрешна или подвеждаща информация.

Синан Айгюл, публицист от окръг Битлис в Източна Турция, беше арестуван при започване на декември, откакто написа в платформата Туитър, че 14-годишно момиче е било полово измъчвано от мъже, в това число служители на реда и бойци.

Той изтри обявата и се извини, че я е написал без удостоверение от управляващите, само че по-късно беше задържан.  Десет дни по-късно беше освободен от следствения арест.

В първото чуване по делото през днешния ден локален съд осъди Айгюл на 10 месеца затвор, като отсъди, че е разпространявал подвеждаща информация, която може да докара до боязън и суматоха измежду обществото, сочат правосъдни документи.

Айгюл ще остане на независимост в очакване на обжалването.

Законът планува наказване с отнемане от независимост до три години за всеки, който популяризира погрешна или подвеждаща информация. ПСР и нейният съдружник Партията на националистическото деяние обявиха, че задачата им е да се преборят с дезинформацията. Турските опозиционни партии и критиците на закона споделиха, че управляващите могат да злоупотребяват с него, с цел да заглушат дисидентските гласове.

Турция е измежду страните, които най-често арестуват и осъждат публицисти, съгласно оповестен през декември отчет на Комитета за отбрана на публицистите (КЗЖ). Броят на репортерите, хвърлени зад решетките в Турция, набъбна от 18 през 2021 година до 40 през 2022 година и това е най-високото число в света след Иран, Китай и Мианмар, уточни КЗЖ.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР