Турски пилоти вече не участват в обучителните програми с изтребители

...
Турски пилоти вече не участват в обучителните програми с изтребители
Коментари Харесай

Турски пилоти вече не участват в обучителните програми с изтребители Ф-35 в щата Аризона, твърдят източници от Пентагона

Турски водачи към този момент не вземат участие в обучителните стратегии с изтребители Ф-34 в авиобаза Люк в щата Аризона, обявиха през вчерашния ден източници от Пентагона, представени от Ройтерс.

Решението е по отношение на проектите на Турция да купи съветски противоракетни системи С-400.

Според Съединените щати придобиването на С-400 основава заплаха за изтребителите Ф-35, каквито Турция също възнамерява да купи. Вашингтон съобщи, че Анкара не може да има и двата типа въоръжение.

Решението за прекратяването на присъединяване на турски водачи в обучителните стратегии бе оповестено няколко дни, откакто изпълняващият длъжността министър на защитата на Съединените щати Патрик Шанахан сподели на турския си сътрудник Хулуси Акар, че към този момент пристигналите в Съединени американски щати водачи могат да останат до юли.

" Департаментът има информация, че турските водачи в база Люк не летят. Без смяна в политиката на Турция, ще продължим да понижаваме присъединяване на турските си съдружници в програмата с Ф-35 ", сподели пред Ройтерс представителят на Пентагона Майк Андрюс.

Друг американски чиновник, изискал анонимност, съобщи пред Ройтерс, че американски пълководец на база Люк е решил предходната седмица да прекрати образованието на турските водачи по съображения за сигурност, предада Българска телеграфна агенция.

Турция наподобява ще купи противоракетните системи С-400 макар предизвестията от страна на Съединените щати. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи предходната седмица, че е изключено Турция да се откаже от договорката си с Москва.

Турският министър на защитата Хулуси Акар съобщи на 22 май, че турски военни са на образование в Русия по какъв начин да употребяват С-400, напомня Ройтерс.

По-късно през вчерашния ден Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати утвърди единомислещо резолюция, в която се съдържа апел за изцяло налагане на наказания по отношение на Турция в границите на признатия през 2017 година закон " За противопоставяне на съперниците на Америка посредством наказания " (CAATSA), в случай че Анкара получи съветските зенитно-ракетни системи С-400, съобщи ТАСС.

В резолюцията се съдържа апел към американския президент Доналд Тръмп за налагане на наказания в сходство със закона CAATSA, в случай че турското държавно управление не анулира решението за пазаруване на съветските системи С-400. Конгресмените осъждат тази договорка и считат, че тя " слага под опасност целостта на американско-турския съюз и подкопава НАТО ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР