Турската валута лирата отслабна до рекордно ниско равнище от 4,9767

...
Турската валута лирата отслабна до рекордно ниско равнище от 4,9767
Коментари Харесай

Продължава сривът на турската лира

Турската валута лирата отслабна до рекордно ниско ниво от 4,9767 по отношение на $ по време на търговията на пазарите в Азия тази заран, наранена от терзанията по отношение на икономическото ръководство и паричната политика при ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган , който към този момент публично разполага с огромни изпълнителни пълномощия, оповестява " Ройтерс ".

Турската лира загуби към 22 на 100 от цената си по отношение на американската валута до момента през тази година, защото вложителите се тормозят от въздействието на Ердоган върху паричната политика и от многократните му апели за по-ниски лихви.

 Ердоган: Заложете на лирата, а не на $
Ердоган: Заложете на лирата, а не на $

Валутна тресчица в Турция

Часове откакто встъпи в служба с новите си засилени пълномощия като президент в понеделник, той назначи шурей си Берат Албайрак за финансов министър . Това ускори опасенията, че Ердоган ще се стреми да упражнява по-голямо въздействие върху паричната политика.

В сряда локални медии цитираха Ердоган да разяснява, че счита, че лихвените проценти ще паднат и че Албайрак ще стори нужното в тази връзка.

 Ердоган назначи шурей си за финансов министър
Ердоган назначи шурей си за финансов министър

Фуат Октай е първият вицепрезидент в историята на Турция

" Разполагаме с доста принадлежности. Смятам, че ще забележим спад на лихвените проценти оттук насетне ", подчертал турският държавен глава и допълнил: " Сигурен съм, че освен държавните ни банки, само че и частните ни банки ще поемат отговорност, в случай че е належащо . "

" Ердоган сподели през вчерашния ден, че лихвените проценти би трябвало да паднат ", показва турски банкер, като прибавя: " Това беше разтълкувано като предпочитание за понижаване на лихвения % от Турската централна банка във време, когато се чака в допълнение стягане, а инфлацията надвишава 15 %. "

Комисията по паричната политика на Турската централна банка, която усили лихвите с 500 базисни пункта от април насам в опит да обуздаят поевтиняването на лирата, ще заседава на 24 юли.

Ердоган дефинира високите лихви като " майката и бащата на всяко зло " и неведнъж изради предпочитание за по-ниски разноски по заемите, с цел да се подтиква икономическият напредък.

Инвеститорите обаче считат, че движената от заеми стопанска система прегрява и желаят уверено нарастване на лихвените проценти , с цел да се укроти двуцифрената инфлация.

Агенцията за кредитен рейтинг Moody`s изрази паника по отношение на вероятността за самостоятелност на централната банка, като се имат поради измененията от тази седмица, които трансформират президента в само виновен за назначението на членове на Комисията по паричната политика към Централната банка и редуцират мандата на гуверньора на банката.

Предизвикателствата пред успеваемостта на Централната банка са най-големият проблем пред кредитния рейтинг на страната сега, означиха от Moody " s.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР