Турската централна банка забрани използването на криптовалути и криптоактиви за

...
Турската централна банка забрани използването на криптовалути и криптоактиви за
Коментари Харесай

Турция забрани използването на криптовалути за плащания, бил...

Турската централна банка забрани потреблението на криптовалути и криптоактиви за закупуване на артикули и услуги, като се базира на вероятни непоправими вреди и обилни опасности при транзакции. Забраната влиза в действие на 30 април.

В решението, оповестено в Официален вестник в петък, централната банка съобщи, че криптовалутите и други сходни цифрови активи, не могат да бъдат употребявани, директно или индиректно, като инструмент за заплащане.

Д-р Юсуф Левент Шахин от университета в Анадолу съобщи, че решението ще отбрани дребния вложител и ще обезпечи данъчно облагане.

„ Цифровите портфейли, в които се съхраняват криптовалути, са отворени за офанзиви. С тази възбрана броят на хората, потърпевши от сходни офанзиви, ще намалее. “, сподели Шахин.

Пазарът на криптовалути в Турция набира скорост през последните месеци, защото огромни и дребни вложители всеобщо употребяват биткойн, пробвайки се да се защитят против обезценяването на турската лира и инфлацията, която доближи 16 % предишния месец.

В изказване централната банка съобщи, че криптоактивите " не са обект на контролиране и контрол от централен регулаторен орган в страната ", което е риск за сигурността.

Криптовалутите могат да се употребяват за противозаконни цели, които мъчно могат да се управляват, допълват от централната банка.

Обемите на крипто търговия в Турция доближиха рекордните 27 милиарда $ (218 милиарда лири) от началото на февруари до 24 март, спрямо малко над 7 милиарда лири за същия интервал година по-рано, съгласно данни на Ройтерс.

Тази седмица Роял Мотърс, която популяризира колите Rolls-Royce и Lotus в Турция, стана първата в страната, която съобщи, че ще приема заплащания в криптовалути. В международен мащаб колоси като Apple, Amazon и Expedia също одобряват такива заплащания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР