Турската централна банка очаквано намали със 100 базисни точки водещата

...
Турската централна банка очаквано намали със 100 базисни точки водещата
Коментари Харесай

Ново сваляне на лихвите в Турция въпреки инфлацията потопи лирата до 11 за долар

Турската централна банка предстоящо понижи със 100 базисни точки водещата рента до 15% и загатна, че тази политика може да продължи без значение от високата инфлация.

С това решение централната банка още веднъж се преценява с настояването на президента Реджеп Тайип Ердоган за стимулиране на стопанската система. Пазарите всекидневно реагират с безпокойствие на тази стъпка, до момента в който Ердоган има вяра, за разлика от множеството икономисти, че високите лихви пораждат инфлацията, а не противоположното. В резултат съкращението на лихвите от началото на годината до през днешния ден бе общо с 300 точки, а гуверньори, съпротивлявали се против тази мярка, изгубиха работата си в последните години.

Въпреки това Анадолската организация написа, че намаляването на лихвата е " в благозвучие с упованието на пазарите ".

С това лирата прагове, въз основата на които държавното управление изготвя и икономическата си стратегия. Според специалисти, в настоящето икономическо състояние на Турция внезапното повишаване на лирата може да има пагубни последствия за жителите в миг, когато приходите и спестяванията на турците внезапно понижават, при съвсем 20% инфлация предишния месец, а разноските на бизнеса порастват.
Кореспондентът на " Икономист " Пьотр Залевски, че от лятото 2018 година, когато лирата се стабилизира под 7 за $, са нужни над две години и 4 месеца за повишение само че 9 за $, месец - до 10, 6 дни - до 11.

Само от началото на годината лирата се е обезценила с 32%.
" Буквално откачен ход, който слага лирата в същинска заплаха, " споделя, представен от " Ройтерс ", Тим Аш от " Блубей асет мениджмънт ".

Според Джейсън Тюви, икономист от " Кепитъл економикс ", Турция рискува " самоизпълняващ се цикъл " поради нежеланието си да затегне паричната политика. Това ускорява страховете от разпродаване на турски активи и усилва упованията за инфлация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР