Турската строителна компания Tasyapi (Ташяпъ, б.р.) ще ремонтира пътя между

...
Турската строителна компания Tasyapi (Ташяпъ, б.р.) ще ремонтира пътя между
Коментари Харесай

Турция финансира ключов участък от магистралата между Сърбия и Босна

Турската строителна компания Tasyapi ( " Ташяпъ ", б.р.) ще ремонтира пътя сред Нови Пазар и Тутин в Южна Сърбия, като за задачата ще получи 27 млн. $.

Трасето има основно значение, защото ще бъде част от бъдещата автомагистрала сред сръбската столица Белград и босненската Сараево, оповестяват организация Anadolu и Daily Sabah.

Пътят е с дължина към 22.5 км и обслужва повече от 150 000 души. 80% от плана се финансира с турски заем, а останалите 20% от бюджета на Сърбия.

Ремонтът на трасето е в проектите на сръбското държавно управление в последните 10 години, само че неналичието на финансиране спъваше реализирането му.

Договорът за реорганизация на пътя бе подписан от ръководителя на съвета на шефовете на Tasyapi Емрула Туранлъ и министъра на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович.

 Магистралата сред Белград и Сараево е напът да сдобри Сърбия и Босна
Най-сложната автомагистрала на Балканите, която е напът да сдобри две враждуващи съседки

Общата стойност на плана е €3 милиарда, Турция ще оказва помощ с финансиране и специалисти

" Започва осъществяването на първия план с турската компания Tasyapi на стойност 24 млн. евро. Договорът, който подписахме през днешния ден, включва създаването на прелиминарен план, създаването на обстоен регулационен проект и осъществяването на строителните работи ", сподели Михайлович.

Тя добави, че турски компании вземат участие в планове, в които множеството компании не са склонни да влагат и основават благоприятни условия за претовареност в тези области.

Нови Пазар е най-големият град в региона Санджак в Сърбия. Създаден е сред 1459-1461 година от Ишакоглу Иса Бей, създателят на столицата на Босна Сараево и столицата Македония - Скопие, пишат турските медии.

Турция отдава огромно значение на тази област, защото играе значима роля в доближаването сред двете страни. До момента Анкара е вложила към 20 млн. $ в региона и счита да финансира още доста планове.

Миналия месец Tasyapi подписа съглашение за построяването на сръбския сектор от автомагистралата Белград-Сараево. Той евентуално ще коства над 1 милиарда евро, като се чака то да бъде приключен до края на 2019 година или началото на 2020 година, разкри Михайлович в предходни изявления.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР