Турската северозападна провинция Чанаккале счупи 92-годишен „юнски рекорд за топлина

...
Турската северозападна провинция Чанаккале счупи 92-годишен „юнски рекорд за топлина
Коментари Харесай

Невиждан температурен рекорд и в Турция

Турската северозападна провинция Чанаккале счупи 92-годишен „ юнски връх за топлота “ с 37,2 градуса по Целзий през вчерашния ден, по данни от турската държавна метеорологична работа. Последният път, когато провинцията записва температура от 36,8 градуса по Целзий, беше на 24 юни 2007 година „ Температурите бяха над 30 градуса по Целзий през последните 10 дни в Чанаккале, тъй че жителите се стичаха към крайбрежията, с цел да плуват, ”, Казаха локалните управляващи. Поради натрупването на слуз в Мраморно море и пролива Чанаккале, жителите избират да плуват в региона Асос, туристически център в егейското крайбрежие на провинцията.

„ Температурите са високи, само че Асос е доста прелестен. Така че хората избират да идват тук “, сподели Айсън Кърташ, хотелски служащ в региона, пред организация Демирорен.

Асос е крайбрежно населено място на брега на Егейско море, прочут също като Бехрамкале или в резюме Бехрам, е дребен град с богато историческо завещание в околия Айваджък във окръг Чанаккале, Турция. През I век градът е носил името Аполония и е мястото където Аристотел е основал своя академия.

От 2017 година Асос ситуиран измежду антични руини е включен в предварителния лист на обектите на международното естествено и културно завещание на ЮНЕСКО в Турция

Според държавната метеорологична работа температурите по Егейско и средиземноморското крайбрежие ще бъдат над сезонните правила.

В курортите Бодрум и Мармарис също в последната седмица бяха регистрирани рекордни за сезона 40 градусови температури, нормални за края на юли и август.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР