Турската полиция задържа стотици работници, излезли на протест срещу лошите

...
Турската полиция задържа стотици работници, излезли на протест срещу лошите
Коментари Харесай

Турската полиция задържа протестиращи срещу лоши условия на труд

Турската полиция задържа стотици служащи, излезли на митинг против неприятните условия на труд при градеж на новото летище в Истанбул. По проект то трябваше да проработи до месец, само че съгласно строителите, работата надалеч не е завършила, а самите те не са получавали заплати и са принудени да живеят в безчовечен условия. Повод за митинга стана случай в петък, при който рейс с служащи аварирал и 17 души бяха ранени.

Хиляди строителни служащи, събрали се на импровизиран митинг. Изграждат третото летище в Истанбул - един от най-мащабните планове на Ердоган и едно от най-големите в света. Казват, че са принудени да работят надалеч над допустимия брой часове, с цел да завършат в период и че от месеци не са получавали заплати.
Все дават обещание - ще платим през днешния ден, на следващия ден, само че банковите ни сметки си остават празни. Трябваше да ни дадат и бонус за празниците, само че това не се случи. Обещаха да ни заплащат всеки ден - това също не стана.
Работниците описват и за окаяното положение на общежитията, в които са настанени.
Леглата ни са цялостни с дървеници. Многократно се оплакахме, само че никой не направи нищо. Обещаха ми заплата 4-5 хиляди лири, а ми дадоха единствено две. Когато се оплаках, ме уволниха. Време е държавното управление да се намеси.
Сигнали против изискванията на работа има още от започването на градежа през 2015-а. По данни на министерството на труда, 27 служащи са починали на обекта - множеството - при трудови злополуки. След несполучливия опит за прелом от юли 2016 година, обаче, стачките в Турция бяха неразрешени. Протестът завърши със сълзотворен газ, употребен от полицията, с цел да разпръсне стачкуващите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР