Турската полиция е задържала най-малко 113 души на прайда в

...
Турската полиция е задържала най-малко 113 души на прайда в
Коментари Харесай

Арести на прайда в Турция, задържани са над 100 души в Измир и Истанбул

Турската полиция е задържала минимум 113 души на прайда в Истанбул и други 50 души в Измир в неделя, съобщи Turkish Minute, представена от Стокхолмският център за независимост.

В Истанбул полицията блокира всички улици, водещи към бул. " Истиклял " и централния площад " Таксим ". Съобщава се, че при арестите в мегаполиса има минимум един потърпевш.

Местните управляващи нарекоха арестите опит да спрат " пропагандата ", подкопаваща " националните и духовни полезности ".

Задържаните са взели участие в прайда, нарушавайки възбраната, наложена от кабинетите на губернатора на Истанбул Давут Гюл. Гюл удостовери задържанията в Истанбул в Twitter и ги свърза със " запазването на институцията на фамилията ".

" Националното ни бъдеще зависи от запазването на институцията на фамилията с нашите национални и духовни полезности. Няма да позволим никаква активност, която отслабва институцията на фамилията ", написа той.

В Измир, третият по величина град в страната, протестиращи се събраха в централния квартал, с цел да проведат прайда макар възбраната от локалния губернатор, който дефинира рестрикцията като " отбрана на публичния морал ".

Полицията задържа присъстващите и блокира достъпа до елементи от Алшанак преди началото на парада в 18 ч. Журналисти също са били възпрепятствани да вършат фотоси на събитието.

" Събрахме се, с цел да упражним нашето конституционно право пред лицето на систематичната дискриминация, която визира изключително транс дами, кюрди, араби, бежанци и други малцинствени групи в границите на ЛГБТИК+ ", се споделя в изказване на деятелите на прайда в Измир.

Хомофобията е необятно публикувана в Турция. След грандиозния прайд в Истанбул, който притегли 100 000 души през 2014 година, държавното управление на Ердоган отговори, като забрани бъдещи събития в града, базирайки се на опасения за сигурността.

Турция е класирана на 48-мо място измежду 49 страни във връзка с човешките права на ЛГБТИ хората, съгласно картата Rainbow Europe за 2023 година, оповестена от Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсексуалните (ILGA)-Европа.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР