Турската лира започна да се възстановява Графика долар/лира през последния

...
Турската лира започна да се възстановява Графика долар/лира през последния
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция надмина 25%

Турската лира стартира да се възвръща

Графика долар/лира през последния месец

Увеличаване

Графика долар/лира през последния месец

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Турската лира се възвръща след сигнали за нормализиране на финансите

Валутата нарастна до най-високото си равнище по отношение на $ от три месеца, само че вложителите остават внимателни
30 окт 2018
Турция открива най-голямото летище в света

Очаква се новото летище в Истанбул да обслужва двойно повече пасажери от летището в Атланта, което сега е най-натовареното
29 окт 2018
Турция накара бизнеса да смъкна цените с 10%, с цел да се пребори с инфлацията

Министърът на финансите Берат Албайрак показа пакет ограничения, които са със мощно административен и регулативен темперамент
10 окт 2018
Инфлацията в Турция доближи нов 15-годишен връх

Стойността на индикатора през септември е повишена с 25% на годишна база
3 окт 2018 Инфлацията в Турция се увеличи над 25% на годишна база през октомври след валутната рецесия през лятото и нестабилните връзки със Съединени американски щати. Покачването на цените на храната, бялата техника и жилищата се отразяват доста на турските жители и принудиха държавното управление да понижи задачите си за стопански напредък.

Въпреки проблемите с инфлацията съгласно анализатори централната банка няма да увеличи още веднъж лихвата поради терзания от задаваща се криза.

Цените

Потребителските цени са се повишили с 2.67% месечно през октомври съгласно статистическия институт на страната. Промяната на годишна база се е ускорила до 25.2% от 24.5% през септември и 10.35% от началото на тази година.

Цените на домакинските уреди са се повишили с най-бързия годишен ритъм през октомври - 38%, а транспортните разноски са скочили с 32%. Храните и напитките, които съставляват към една четвърт в кошницата от артикули, употребявани за премерване на инфлацията, са поскъпнали с 32%, а цените на жилищата - с 29%.

Все отново данните за инфлацията могат да се одобряват като облекчение за централната банка, тъй като " те можеха да бъдат доста по-лоши ", счита Тимъти Аш, пълководец в BlueBay Asset Management, в записка до вложители.

Централната банка, чийто комитет по паричната политика ще заседава на 13 декември, до момента е заявявала, че ще резервира строга парична политика, с цел да понижи инфлацията. Но през предишния месец лихвата не беше изменена, даже откакто инфлацията доближи 15-годишен връх.

Възстановяването на лирата

Решението на Турция за освобождение на задържания американски свещеник предишния месец и мощното повишение на лихвения % през септември поддържаха валутата, която възвърне към една трета от цената си от август.

Освен това държавното управление предприе неконвенционални ограничения за битка с инфлацията, като изпрати полицейски чиновници да инспектират щандовете на супермаркетите и пусна гореща телефонна линия, с цел да могат потребителите да се обаждат, в случай че открият " несправедливи цени ".

Управителят на централната банка Мурат Четинкая съобщи предходната седмица, че инфлацията евентуално ще бъде 23.5% в края на годината спрямо по-ранна прогноза от 13.4%. Целта на централната банка при започване на годината беше 5%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР