Турската лира се намира под силен натиск за пореден ден

...
Турската лира се намира под силен натиск за пореден ден
Коментари Харесай

Турската валута удари ново рекордно дъно от 4,21 лири за един щатски долар



Турската лира се намира под мощен напън за следващ ден на търговията през актуалната седмица, откакто инфлацията в страната набъбна през април по-силно от предстоящото.

Според Турския статистически институт показателят на потребителски цени (CPI) се увеличи през април с 1,87% на месечна база и набъбна на годишна база с цели 10,85% след покачване с 10,23% през март. Това е най-високата инфлация в страната от началото на годината и над осредните прогнози за нейно покачване с 10,45%.

Индексът на индустриални цени (PPI) пък набъбна през април с цели 16,37% по отношение на година по-рано и след покачване с 14,28% през март, достигайки най-високо равнище от ноември 2017-а година. Това е знак, че потребителската инфлация ще продължава да се форсира и през идващите месеци.

Рязкото повишаване на инфлацията ускорява инвеститорските опасения, че Турската централна банка ще успее да се оправи с прегряващата стопанска система предвид на обстоятелството, че президентът на страната Ердоган е корав съперник на политиката на увеличение на лихвените ставки.

По-рано тази седмица турската лира беше подложена на нападателни продажби, откакто на 1-ви май " Стандард енд Пуърс " изненадващо понижи дълготрайния върховен рейтинг на Турция надълбоко в територията, известна като " отпадък " (територия на мощно рисков кредитен рейтинг), цитирайки точно терзанията си по отношение на инфлационните вероятности.

" Стандард енд Пуърс " намали кредитния рейтинг на страната до " Вътрешни войски " /В " от " ВВ/В ".

Всичко това подложи локалната валута на мощен напън, като при започване на днешната европейска търговия щатският $ нарастна до нов исторически връх от 4,2126 турски лири. В същото време еврото нарастна до двуседмичен връх от 5,0507 турски лира, само че за в този момент остава под неговия исторически връх към 5,1923 равнището от 11-ти април на фона на слабостта на единната валута по отношение на щатския $.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР