Турската армия и Свободната сирийска армия са навлезли 5 км

...
Турската армия и Свободната сирийска армия са навлезли 5 км
Коментари Харесай

Турски сухопътни войски влязоха в Сирия

Турската войска и Свободната сирийска войска са навлезли 5 км във вътрешността на територията на сирийския анклав Африн, оповестиха турски медии, които се позоваха на изказване на генералния щаб на турската войска.

Сухопътната интервенция за пречистване на региона на Африн от бойците на сирийските Сили за отбрана на народа /СЗН/ и ПКК, считани от Турция за терористични групировки, стартира тази заран в 11 часа локално време. В събота Турция нанесе въздушни удари по позиции на кюрдите. Съединени американски щати обаче поддържат СЗН в битката им против "Ислямска страна " в Сирия.

Турската войска прочиства Африн от кюрдските бойци

По данни на турски медии в интервенцията вземат участие танкове, бронирани коли, пехотинци и командоси от спецчастите.

Syria: Turkey says ground troops moved in on Afrin https://t.co/CLwXmKz0RZ
— BBC News (World) (@BBCWorld) January 21, 2018
72 турски изтребителя Ф-16 вземат участие в ударите по въздуха. Поразени са били 153 цели на съперника.

[Фотогалерея] Турция бомбит объекты террористов на северо-западе Сирии https://t.co/l764B2G9xW #Турция #Сирия #Африн #Syria #US #Turkey #PKK #KCK #PYD #YPG #ДЕАШ pic.twitter.com/gpfbcexhCt
— ANADOLU AGENCY (RU) (@aa_russian) January 21, 2018
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в тирада на протест в град Бурса съобщи, че "целта на интервенцията е да прочисти региона от сепаратистките терористични организации ПКК, Партия на демократичния съюз /ПДС/ и други сходни. И да обезпечи завръщането на сирийските бежанци, 3,5 млн. от които се приютяват в Турция ".

Ердоган уточни още, че "операцията ще продължи до момента в който не бъде изчистена и последната педя земя от терористите, каквото и да коства това на Турция, колкото и геройска кръв да бъде пролята ".

Той съобщи още, че

турските сили ще разбият подкрепяната от Съединени американски щати сирийска кюрдска милиция Сили за отбрана на народа,

като посочи, че те не могат да разчитат на поддръжката на Вашингтон, с цел да победят Турция, съобщи Ройтерс.

Лидерът на главната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдалроглу разкритикува интервенцията "Маслинова клонка ", защото за тази интервенция не са употребявани дипломатически канали за обезпечаване на нейната легитимност.

В Сирия 2018 година стартира кърваво и без късмет за неотдавнашен мир

Turkey starts ground incursion into Kurdish-controlled Afrin in Syria | World news https://t.co/kVO7IxQxPD
— US News and Report (@USNewsAndReport) January 21, 2018
Турският министър председател Бинали Йълдъръм, представен от турски медии, заяви през днешния ден, че интервенцията, наречена "Маслинова клонка ", ще се реализира в четири стадия и че с нея

Турция цели да сътвори 30-километрова "зона за сигурност " в Северна Сирия

Йълдъръм твърди, че Русия няма възражения против интервенцията в Африн, а Турция работи за усмиряване на безпокойството на Иран и "поддържа контакти с Дамаск при посредничеството на Москва и Техеран ".

Африн - кюрдският анклав

Районът Африн, в който Турция води атака, дълго време бе прочут с маслиновите си горички. Той е първата зона, в която сирийските кюрди откриха самостоятелна администрация през 2012 година, напомня Франс прес.

Африн се намира в северозападната част на сирийската провинция Алепо. Анклавът граничи с Турция на запад и на север и с следените от подкрепяни от Анкара сирийски бунтовници на юг и на изток. Единственият път към външния свят е този, който води за град Алепо, ситуиран на 60 километра от град Африн.

В региона с преобладаващо кюрдско население има общо 360 нселени места.

След началото на войната в Сирия през 2011 година кюрдите, съсредоточени в северната част на страната, в по-голямото си болшинство възприеха неутрална позиция по отношение на властта и протеста. През 2012 година след евакуиране на държавните сили от зоната на Африн тя се трансформира в първия кюрдски регион, изплъзнал се от контрола на режима на Башар Асад и паднал в ръцете на кюрдската милиция Сили за отбрана на народа.

Тогава на всички места в Африн се появяват фотоси на историческия водач на Кюрдската работническа партия Абдуллах Йоджалан, който е в турски затвор.

Кюрдските водачи в Сирия стартират да употребяват Африн като "лаборатория на самостоятелната администрация ", която ще бъде приложена по-късно и в други кюрдски региони в страната. Жителите на Африн стартират да приказват на кюрдски, един дълго време забраняван от сирийското държавно управление език. Те отварят учебни заведения, културни центрове и основават сили за сигурност.

Над един милион души, измежду които хиляди разселени от сирийския спор, живеят в планинския регион Африн. Топографията му разреши на кюрдските сили да консолидират позициите си, прокопавайки окопи, с цел да отхвърлен офанзивите на бунтовниците.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР