Туроператори излязоха на протест пред Президентството във вторник. Причината -

...
Туроператори излязоха на протест пред Президентството във вторник. Причината -
Коментари Харесай

Туроператори нажежиха жегата пред президентството

Туроператори излязоха на митинг пред Президентството във вторник. Причината - подзаконов нормативен акт, публикуван от Министерството на туризма на 18 юни. Той, настояват от сектора, , планувани за отплата на клиенти , чиито почивки са били анулирани поради коронакризата.

Такова да вземем за пример е условието към 5 април туроператорът, който желае средства, да няма никаква ликвидност . Това автоматизирано значило да бъде оповестена компанията в неплатежоспособност, което от своя страна би попречило да се желае финансова помощ преди всичко.

Вчера представители на сектора са се срещнали с министъра на туризма Стела Балтова и специалисти от екипа й. Нямало е обаче никакъв резултат от диалозите. " Ако имаше някакъв прогрес, митингът щеше да се отсрочи. Остава напълно малко време на служебното държавно управление, продължаваме договарянията. Докато ги водим обаче, продължаваме да затъваме доста фрапантно ", съобщи туроператорът Одисей Спасов.

" Това са парите на българските жители. Повечето пари се върнаха на клиентите. Тези останали пари ще отидат единствено за възобновяване на парите на останалите хора. Не могат да бъдат употребявани за нищо друго ", съобщи и Георги Рачев.

Туроператорите ще не престават с диалозите си с министерството, само че очакванията им са слаби . Уповават се на възможен нов екип във ведомството при нов кабинет след изборите на 11 юли. Представители на ОБТ са получили уточнения от министър Стела Балтова на среща във ведомството.
 Туроператорите възмутени: Много клиенти може да не получат парите си поради страната
Туроператорите възмутени: Много клиенти може да не получат парите си поради страната

Министерството на туризма блокирало над 16 млн. лева за обезщетения за анулирани почивки

Същевременно от Министерството на туризма излязоха със своя позиция по проблема.

По мотив изказванията на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници Обединение " Бъдеще за туризма " от ведомството декларират, че актът на Министерския съвет е признат при съблюдаване на условията на Закона за нормативните актове и е координиран от всички министри и заинтригувани институции, в сходство с краткотрайната рамка на Европейски Съюз за приемане на държавна помощ и българското законодателство.

Те показват, че в края на предходната година е била въведена нова мярка за поддръжка на туроператорите и туристическите сътрудници със Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние и са отпуснати 51 млн. лв. държавна помощ за бранша.

По данни на МТ по първата скица са изплатени общо 34 508 528, 37 лева безплатни средства на 597 юридически лица, регистрирани като туроператори и туристически сътрудници. 343 предприятия са получили държавна поддръжка за възобновяване на дължимите от тях суми към клиентите за неосъществени пътувания в сред 1 март и 31 декември 2020 година в размер на 16,9 млн. лв., а 406 предприятия са получили 17,3 млн. лв. за разходване за главната си активност.

С остатъка от средствата е създадена нова, независима мярка за подкрепяне, единствено за туроператорите. Тя още веднъж е под формата на безплатни средства в размер до 15% от оборота им без Данък добавена стойност през 2019 година , само че не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания, които се употребяват само за възобновяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в интервала от 1 март до 31 декември 2020 година

От министерството разясняват, че зародилата обстановка е подбудена от признатото Постановление на Министерски съвет No 197 от 15 юни 2021 година, с което се урежда даването на нотифицираната от Европейската комисия Държавна помощ SA.62887 (2021/N) - България, Covid-19: Схема за държавна помощ за туроператори.
 1500 резервации на българи в Гърция наранени от банкрута на туроператор
1500 резервации на българи в Гърция наранени от банкрута на туроператор

Не е разгласен банкрут, става въпрос за финансови усложнения

Администраторът на помощ - в тази ситуация министерството на туризма, носи отговорност за законосъобразното даване и разходване на държавни помощи в сходство с правото на Европейския съюз.

В разпореждане на Министерски съвет от 15 юни, което дефинира изискванията, критериите, реда и размера за систематизиране на 16.5 млн. лева, е заложена оптимално облекчена форма за кандидатстване по помощта, показват от ведомството.

Критериите за допустимост, които подсигуряват целевото, правомерното и законосъобразно разходване на държавни средства пък са били съгласувани с министерството на финансите и други заинтригувани министерства.

Условията и редът, при които помощта се позволява, се дефинират с акт на Министерския съвет. Тази втора скица на държавната помощ е планувана да се подкрепят туроператорите, които след първата скица не престават да изпитват ликвидни усложнения. Средствата могат да се изразходват само за връщане на дължими суми към клиенти по неосъществени пътувания поради пандемията в интервала 1 март - 31 декември 2020 година
 Европейска комисия утвърди българската скица за към 8,4 за помощ на туроператорите
Европейска комисия утвърди българската скица за към 8,4 за помощ на туроператорите

Целта на мярката е да се помогне на бенефициерите да се оправят с дефицита на ликвидност

Министерството на туризма е заложило критерии за допустимост на претендентите за помощта, обезпечаващи надеждна контролна среда и способстват за законосъобразното й консумиране. За да не бъдат позволени претенденти, които по първата скица са получили безплатна помощ за връщане към клиенти и не са се издължили навреме към тях, посредством този надзорен механизъм се отстрани опцията недобросъвестни бенефициенти по първа скица да бъдат позволени по втората. В тази догадка са и тези туроператори, на които доставчиците на туристически услуги към този момент са възстановили сумите за несъстояли се пътувания, само че туроператорите не са възстановили дължимото към клиентите си.

Поради тези опасности са въведени процедурни правила, посредством които да се блокира присъединяване на претенденти, които са разполагали със средства от безвъзмездната помощ, само че не са възстановили дължимите към клиенти суми. По този метод се подсигурява целевото консумиране на държавната помощ, отбрана ползите на туроператорите, имащи основна потребност от финансова помощ за връщане на пари на клиенти, и обезпечаване на ефикасна отбрана на потребителя, показват от ведомството.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР