Туризмът се оказа един от засегнатите сектори заради COVID-19. Докато

...
Туризмът се оказа един от засегнатите сектори заради COVID-19. Докато
Коментари Харесай

Хотелиери пострадаха от отлива на чужденци. Могат ли българите да спасят родния туризъм?

Туризмът се оказа един от засегнатите браншове поради COVID-19. Докато хората умуваха да пътуват ли в условия на пандемия и къде, страните ту затваряха, ту отваряха границите си, въвеждаха се наложителни PCR проби, карантинен интервал и хотели за болни и други ограничения, които в допълнение утежниха обстановката на сектора освен у нас, само че и в целия свят.

В България бизнесът пострада от спада на задгранични туристи. Имаше огромна битка за субсидирането на чартърните полети, само че макар напъните някои хотелиери оповестиха летният сезон за неуспех. Други пък се ориентираха бързо в обстановката и взеха решение да се възползват от привличането на българи.

Туризъм за родно ползване

COVID-19 е един добър урок, че туризмът е фамилен бизнес. Туризмът не е индустриално дружество вид „ Кремиковци “. Туризмът е подкрепяне на локалната стопанска система. Пандемията даде да се разбере, че пазарът би трябвало да държи на родния консуматор, а освен да търси задграничните туристи. Това са част от заключенията, които направи доцент доктор инженер Румен Драганов, член на Контролния съвет на Националния ръб по туризъм.

Пред Novini.bg той сподели, че от COVID-19 са потърпевши най-вече огромните хотели, които работят на правилото all inclusive с ниско бюджетни туристи на чартърна основа.

„ В учебници по туризъм написа, че туризмът се гради на база на вътрешната стопанска система “, акцентира Драгонов.

И настоя, че концепсията на презастрояване и хотели, които са лишени от основата на локалния туризъм, е жертван на провали тогава, когато се случват сходни изключителни обстановки като пандемията.

Албена, Сн. Novini.bg

„ Туризмът би трябвало да е фамилен бизнес. Когато вие сте създали туризъм за украинци и молдовци. Гърция не разви хотели мастодонти, а резервира дребните къщи за посетители, се радва на една естествена запълняемост и интерес на туристите “, означи още специалистът по туризъм.

Спокойно лято без навалици

Разходка по Черноморието ще удостовери думите на Румен Драганов, че българите търсят спокойствието. Затова и не малко от тях се престрашиха тази година да отидат до Слънчев бряг – курорт, придобил славата на място за купони. В резултат на по-малкия брой задгранични туристи по морето има и по-малко навалици. Според Драганов това да опция да се обърне внимание и на културната страна на българските курорти като Старинния Несебър или Стария Созопол. Същото е и ситуацията с Двореца Балчик, който се радва на висока посещаемост.

Синеморе, Сн. Булфото

Лятото в числа

„ Като цяло за целия интервал май-септември чакаме към 7 милиона пътувания на българи в страната. От които огромната част 4,6 милиона са такива които са за петък, събота, неделя. Другите са средноседмични “, разяснява доцент Румен Драганов.

„ Има нарастване от 3 до 500 пътувания на българи в България в резултат на това, че те потеглиха към други дестинации. От тази позиция намира извънредно огромна претовареност на фамилните хотели, къщите за посетители, квартири. В първата половина на август се вижда, че даже няма места за паркиране в такива градчета като Поморие, Приморско, Созопол, Синеморец. Китен, Ахтопол “, сподели още той.

Разстоянието също е било определящо в избора на място за отмора, означи Драганов.

Безплатните чадъри и шезлонги

Бившият министър на туризма Николина Ангелкова се бореше за по-ниската цена на чадърите и шезлонгите по морето. Дори на уеб страницата на министерството при започване на сезона бе качена информация с цените. Защото всяко лято скъпите плажни такъми отблъскваха българите. Винаги се даваше приемер с Гърция, където против едно кафе/фрапе получаваш гратис място на плажа.

В последна сметка цените на шезлонгите и чадърите и у нас бяха внезапно понижени, тук-там даже не се таксуваха.

Два шезлонга и един чадър на някои места бяха 6 лева, на други 5, на Шкорпиловци – юг даже безвъзмездни.

„ Не бих казъл, че това беше някаква определяща мярка. Тази по-добра цена и даже неналичието на такава е огромно улеснение. Чрез заведенията на място или човек употребява напитка или храна, в последна сметка заплаща някакви пари, които остават в локалната стопанска система “, разяснява за Novini.bg Румен Драганов.

Румънци избавят сезона на Албена и Балчик

В Албена и Балчик усетиха съществено удара след COVID-19. Разчитащите повече на задгранични туристи курорти трябваше да избавят сезона, като разчита най-вече на румънците. Северните ни съседи са главната група почиващи и на двете места, сподели инспекция на Novini.bg

Албена е желан поради това, че предлага туристически артикул, ориентиран повече към фамилна отмора. През август плажовете бяха цялостни точно с радостни фамилни групи от румънски туристи.

Балчик пък притегля с това, че исторически е обвързван с Румъния. Там се намира архитектурно-парковият комплекс „ Балчишки замък “, основан като лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска. Балчик е попадал е бил окупиран от Румъния след Първата международна война.

Ботаническата градина в Балчик, Сн. Novini.bg

На ръмънците им е комфортно да летуват по Северното Черноморие и поради това, че то им е относително близко.

Така румънците се трансфораха в избавителния пояс за сектора по северните курорти. Германски и британски туристи през август са по-малко. Появи се информация, че Албена към този момент е изпратила последната група германци. Нови чартъри не се чакат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР