Туризмът е сред тематичните акценти на съботните вестници.България е класирана

...
Туризмът е сред тематичните акценти на съботните вестници.България е класирана
Коментари Харесай

Преглед на печата

Туризмът е измежду тематичните акценти на съботните вестници.

" България е класирана на влиятелното 13-о място, изпреварвайки Гърция и Австралия измежду най-хубавите в света туристически дестинации за феновете на виното. Британският уебсайт за пътувания lastminute.com е класирал 30 страни - производители на вино, съгласно това дали има лозя, отворени за визити и провеждат ли се дегустации, какви интернационалните награди имат локалните виновност, междинните разноски за пътешестване до съответната страна (с насочна точка Лондон) и междинните разноски за хотел и храна в нея, както и каква е междинната температура на въздуха. Италия води класацията с 33 лозови масива, които одобряват туристи, и 994 винарни с дегустации, както и над 19 хиляди награди за винопроизводителите. Втора е Франция, а на трето място - Испания. Южна Африка е на четвърто място и е най-добре представилият се неевропейски винопроизводител. Позицията на България в класацията се дефинира от 20 лозови масива, приемащи туристи, и 43 благоприятни условия за дегустация, както и 406 награди, съчетани със относително ниските разноски за превоз и изхранване. В тази класификация България изпреварва своите директни съперници в летния туризъм - Гърция (14), Румъния (20), Турция (22). Някои други страни от Балканите обаче се класират по-напред. " - в. " Дневник ".

" Туризмът в страната ни да бъде подкрепят с спомагателни 15 милиона лв. даде обещание министър-председателят Бойко Борисов, представен от БНР. След като откри рудника за злато край Крумовград, министър председателят отиде в КК " Албена " по случай 50-годишнината на курорта. Борисов добави, че чартърните полети би трябвало да бъдат дофинансирани, както е в Турция, Гърция и Хърватия. Как тъкмо да стане това, би трябвало да кажат заетите в сектора. По думите на премиера туристическият отрасъл може да бъде подкрепят с към 15 милиона лв., като разноските ще бъдат поделени с локалните управляващи и Националното съдружие на общините. Ако чартърните полети бъдат подкрепени от страната, това ще понижи цената на самолетните билети за България с до 30% и ще притегли туристи към страната ни... Борисов уточни още, че автомагистрала " Хемус " ще има подготвени прави до 2021 година. По думите му на всички места ще се строи и асфалтира. Той посочи, че е поел ангажимент към региона на Варна и КК " Албена " автомагистрала " Хемус " да бъде доизградена. " - в. " Сега ".

" Комплекс за изобретателен туризъм " Траките: Античност и актуалност " ще построи община Средец. Той ще бъде ситуиран до античния град Деултум в границите на плана " Древен шепот - изобретателен отзив ", оповестиха от пресцентъра на Общината. Проектът ще бъде осъществен с финансовите средства на Програмата за трансгранично съдействие " Интеррег ", предпочитана ос " Туризъм ", като водещ сътрудник е Община Средец, а реализирането му ще бъде взаимно с Община Визе, Турция. Стойността на плана е близо 500 хиляди евро, а продължителността му - 24 месеца. Кметът на Община Средец Иван Жабов подписа контракта и дейностите по плана към този момент започват. Специфичната цел на плана е: " Повишаване на туристическата прелест на трансграничния регион посредством по-добро потребление на естественото, културното и историческото завещание и свързаната с него инфраструктура ". В рамките на плана ще бъдат ремонтирани и пътищата за достъп до античния град Бизия и ще бъдат създададени улични зони за изобретателен туризъм от страна на турския сътрудник - Община Визе. " - в. " Стандарт ".

Уволнението на шефа на НСО също е измежду настоящите тематики.

" Ген. Дяков си потегли поради интриги, изритаха го ". Това разяснява министър председателят Бойко Борисов в Крумовград. Преди дни шефът на НСО изиска да бъде освободен, а кабинетът гласоподава оставката му... Премиерът участва на откриването на рудник " Ада тепе " в Крумовград. Преди самото мероприятие кметът на града Себихан Мехмед предложения Борисов и другите на обща фотография... " - в. " Стандарт ".

" Премиерът Бойко Борисов допусна, че шефът на Национална работа за защита (НСО) Данчо Дяков е напуснал поста си поради " големите кавги в президентската институция ". Министър-председателят направи това изявление по време на визитата си в региона на Крумовград. Тази седмица държавното управление даде единодушие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от поста си от 30 август. От НСО прецизираха, че той се отдръпва по свое предпочитание и по персонални аргументи. Според Закона за НСО освобождението на началника на службата се прави от президента след координиране с Министерския съвет. Дяков е на поста от март 2018 година, назначен с утвърден от държавното управление декрет на президента Румен Радев. Тогава той беше и почетен с висшето офицерско звание генерал-майор. Преди това Дяков беше консултант на Румен Радев по военната сигурност. Според Борисов поради " големите кавги в президентската институция ген. Дяков е трябвало да бъде изритан "... " - в. " Дневник ".

Африканската чума по прасетата към момента е във фокуса на всекидневниците.

" Около 20 хиляди свине в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново ще бъдат унищожени, предава БНР. Свинефермата в Голямо Враново беше една от първите, в които беше открита чумата още през юли. Част от прасетата тогава бяха унищожени и загробени. Собствениците обаче желаеха останалите животни, които се намират в изолирани пространства и не са били в контакт с болните да не бъдат убивани. Още повече, че резултатите от пробите им са негативни. Днес те чакат отговор от агроведомството. " Написали сме едно писмо преди две седмици до министър Танева, че обстановката е по-различна, в сравнение с беше оповестена първоначално, и предлагаме да се закрие огнището въз основата на това, че имаме над 1500 проби, които са негативни ", изяснява шефът Вихрен Димитров. Въпреки това обаче свинете би трябвало да бъдат унищожени. В писмен отговор от Агенцията по храните обяснява, че според европейското законодателство при потвърждаване на огнище следващи проби не се вземат. Свинекомплексът в Голямо Враново ще може да продължи активността си единствено след осъществяване на заповедта за очистване на огнището, т.е. загробване на животните, разчистване и стерилизация и повдигане на ограничаващите зони. " - в. " Труд ".

" Към момента в страната има общо 33 огнища при домашните прасета и 48 при дивите, разгласи пред Българска национална телевизия Александра Митева, шеф отдел " Хуманно отношение към животните " в Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Тя напомни, че след 1 септември стартира изплащането на компенсациите от 300 лева за стопаните, които непринудено са заклали отглежданите в двора свине. Тяхно обвързване е и да са дезинфекцирали. До 26 август описите със стопаните ще бъдат направени и подписани от кметовете и представители на ветеринарните управляващи и ще бъдат изложени на обществени места, изясни Митева. Тя добави, че процедурата по приемане на обезщетение е оптимално опростена и стопаните ще би трябвало да попълнят заявление по пример, в което се показва и че през идващите 12 месеца няма да отглеждат прасета в двора си. " - в. " Дневник ".

Вестниците отделят място и на наближаващите локални избори.

" Съюз на демократичните сили няма да издига собствен претендент за кмет на София, само че ще поддържа почтена дясна кандидатура. Това разяснява за БНР водачът на сините Румен Христов. Първите диалози с ГЕРБ към този момент стартират. Христов напомни, че с решение на Националния изпълнителен съвет Съюз на демократичните сили дава право на всяка общинска конструкция да дефинира с кои политически партии да взе участие в локалните избори. Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Атака " са партиите, с които Съюз на демократичните сили е невероятно да беседва, акцентира Румен Христов. Виждаме, че вървим още веднъж към блоково гласоподаване, ляво-дясно. Няма метод Съюзът на демократичните сили да бъде отвън десните обединявания и да търси дяснодемократични кметове и общински съветници. Съюз на демократичните сили ще поддържа почтена дясна кандидатура, само че ще имаме и претенденти за общински съветници, както и в този момент имахме ", сподели той. Румен Христов взе участие в отбелязването пред мемориала край НДК в София на Деня удостояване на паметта на жертвите на всички тоталитарни и властнически режими. " - в. " 24 часа ".

" Борисов остана впечатлен от Крумовград и даже загатна, че може да поддържа сегашния кмет на локалните избори през октомври. Начело на града е Себихан Мехмед от Движение за права и свободи. " - в. " Дневник ".

" Независимо че с кмета сме от разнообразни партии, стратегиите на държавното управление стигат до тук ", сподели Борисов... " Виждам, че има паркчета, базари. Стадионът също добре е станал ", добави Борисов и поздрави жители. " В последна сметка когато има работа и развиване, няма етническо разделяне и хората са усмихнати ", разяснява Бойко Борисов. В Крумовград министър председателят участва на откриването на златната мина " Ада тепе "... " - в. " Стандарт ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР