Туристи в слабо населената шведска част на Лапландия, са заснели

...
Туристи в слабо населената шведска част на Лапландия, са заснели
Коментари Харесай

Експеримент на НАСА озари със странни светлини небето над Норвегия

Туристи в едва обитаемата шведска част на Лапландия, са снимали изображения на странни светлини в арктическите небе. Нетипични ярки петна са били видяни и над град Абиско, Швеция, оповестява " Форбс ".

" За първи път забелязах светлините на нашата Aurora Web Cam, която непрестанно следи нощното небе над Абиско в Швеция. Не можех да допускам на очите си. Беше като от различен свят ", декларира Чад Блакли, фотограф специалист по Северното зарево и създател на Lights Over Lapland. " Първоначално си помислих, че ни нападат извънземни. Нямах никакво пояснение за странните светлини ", споделя фотограф от Норвегия, който също видял и снимал явлението.

Странните светлини обаче не са дело на извънземни. Причината се крие в опит на НАСА, осъществен от галактическия център Андоя в Норвегия. " Изстреляни бяха две ракети по плана AZURE, който учи магнитосферата на нашата планета. На височина от 320 километра ракетите са изпуснали специфичен газ, който ни оказва помощ да проучим какво се случва " вътре " в северното зарево ", декларират от пресцентъра на норвежкия космодрум.

Светлините във въздуха са се образували от бариево-стронциевите и алуминиеви микро частици, които са се намирали в изпуснатия от ракетите газ. Тези смеси се йонизират, когато са изложени на светлина, създавайки ярки цветните облаци. Именно те разрешават на откривателите да проследят потока от неутрални и заредени частици.

Учените означават, че сходни проучвания са доста потребни за разбирането и следенето на измененията в земната магнитосфера. Именно тя защищава планетата ни от заредените слънчеви частици, които биха били доста рискови за живота на планетата.

Космическият център в Андоя отваря порти през 1962 година като се употребява най-вече с военни цели от Съединени американски щати и НАТО. През 80-те години е открито, че там са основани шпионските американски самолети SR-71 Blackbird.През 1995 година изстреляна от космодрума научна ракета провокира суматоха в Русия, откакто радарите на страната я откриват, а военните допускат старт на допустима изненадваща нуклеарна офанзива против страната. На президентът по това време Борис Елцин била дадена опцията за осъществяване на ответен удар, само че в това време постъпила информация за траекторията на ракетата, която показвала, че тя не съставлява опасност за страната.

Центърът в Андоя обаче е и значима локация са стартирането на голям брой задачи на НАСА и ЕСА. От 1962 година до в този момент от базата са били изстреляни над 1200 ракети.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР