Тунис и Либия приеха 276 мигранти, блокирани в пустинен граничен регион, отвеждат ги в приюти

...
Тунис и Либия приеха обратно 276 мигранти от Субсахара, блокирани
Коментари Харесай

Тунис и Либия приеха обратно 276 мигранти от Субсахара, блокирани в пустинен регион по протежение на граница между двете страни и ги отведе в приюти

От BOUAZZA BEN BOUAZZA и JACK JEFFERY Associated Press, 10 август 2023 г., 14:34 ч. Тунизийска граница.

Бреговете на Тунис — и по-специално източният пристанищен град Сфакс — наскоро поеха от Либия като основна отправна точка за африкански мигранти, тръгващи с чупливи лодки за Европа през Средиземно море.

„Ние поехме отговорност за група, която беше подслонена от тунизийския Червен полумесец, а либийската страна направи същото, така че мигрантите да бъдат евакуирани от зоната“, каза говорителят на тунизийското вътрешно министерство Факер Бузгая пред Асошиейтед прес.

„Постигнато е консенсусно решение за прекратяване на проблема с присъствието на нелегални имигранти в граничната зона между двете страни“, се казва в либийско изявление.

Тунис взе 126 от мигрантите, включително 45 жени и осем деца, и ги прехвърли в два града на югоизток, операция, координирана от Червения полумесец на Тунис и Организация по миграция, съобщиха от МВР.

От либийска страна Ахмед Хамза, председател на Националния комитет по правата на човека в Либия, местна правозащитна група, каза, че 150 мигранти са били прехвърлени от либийската гранична охрана в приюти в столицата Триполи.

И двете страни потвърдиха, че граничната зона е била прочистена до късно в четвъртък.

Подробности за споразумението не бяха оповестени публично, освен подробностите за привеждане на мигрантите в приюти и засилване на патрулите, за да се гарантира, че пустинната зона остава свободна от мигранти.

Развитието следва споразумение в сряда по време на среща в Тунис на вътрешните министри на Тунис и Либия, придружени от големи делегации. На масата бяха обсъждани редица въпроси за сигурността, включително как двете северноафрикански страни могат да спрат вълната от мигранти, бягащи от конфликти и бедност.

Тунизийският вътрешен министър Камел Феких наскоро каза пред АП, че властите са извадили 901 тела на мигранти от морето от януари до 20 юли.

Трафикантите на хора печелят от нестабилността в Либия след свалянето през 2011 г. на автократа Моамар Кадафи, експлоатирайки мигранти, бягащи от конфликти и бедност, за да направят опасните морски преходи до Европа.

Оттогава Тунис беше широко осъждан от правозащитни групи за изхвърлянето на някои мигранти в пустинната гранична зона с Либия, а също и със съседен Алжир на север.

Fekih отрече колективно експулсиране на мигранти, като същевременно призна, че някои малки групи са били изтласкани обратно в пустинята.

___

Джефри съобщи от Кайро. Авторът на Асошиейтед прес Илейн Ганли от Париж допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР