Тумор на пикочния мехур с тегло 350 грама бе изваден

...
Тумор на пикочния мехур с тегло 350 грама бе изваден
Коментари Харесай

Извадиха 350-грамов тумор с безкръвна операция през уретрата

Тумор на пикочния мехур с тегло 350 грама бе изваден по анемичен път през уретрата. Операцията е осъществена по неотложност от доктор Николай Миринчев и доктор Златка Чолакoва в Урологичното поделение на УМБАЛ Бургас, оповестиха от болничното заведение.

Повече от осем часа пациентът прекарва на операционната маса, като през това време се сменят няколко реанимационни екипа. За толкоз продължителна интервенция е нужна специфична упойка и доста прецизно следене на индикаторите. Налага се и незабавно кръвопреливане, защото мъжът постъпва с огромна кръвозагуба.

Тумор с сходна величина до момента не е отстраняван по този метод - безкръвно, през пикочните пътища. Отворена интервенция не е целесъобразна, защото има риск злокачествени кафези да се разпространят в цялата коремна празнина. Затова уролозите раздробяват образуванието на дребни късчета под видеоконтрол, с цел да могат да излязат през канала, и ги издърпват едно по едно със специфична инсталация. Подходът е изтощителен за екипа, само че извънредно щадящ за пациента, който може да си бъде у дома още на идващия ден.

" Много време имах признаци, само че не им обърнах внимание. Може би е трябвало да дойда по-рано. Благодаря на доктор Чолакова и доктор Миринчев и на анестезиолозите за всичко, което направиха за мен, усещам се доста добре, към този момент нямам никакви болки и съм извънредно удовлетворен от целия личен състав в отделението ", показа на изписването си пациентът Георги Жеков.

Първите признаци почнали с капки кръв в урината, само че това се случило преди години. Мъжът работел в пясъчна кариера и споделя, че имало и други негови сътрудници с сходни признаци, което отдавали на характерните условия на труд, гърмежите в кариерата и нечистата среда. Не търсил лекарска помощ досега, в който не се наложило да бъде признат по неотложност със сериозна кръвозагуба и невероятна болежка. През това време туморът е заел съвсем половиния му пикочен мехур.

" За страдание следим и други случи на забавени пациенти, изключително във време на пандемия. Не се търси лекарска помощ, до момента в който не стане късно и тези хора не дойдат по неотложност. Да, в този момент успяхме да помогнем с общи старания с помощта на взаимната активност с реаниматори - анестезиолози и нашия урологичен екип, само че рискът е прекомерно огромен и хората не трябва да отсрочват обзор, даже признаците да не ги безпокоят изключително ", споделя доктор Чолакова.

Тя не крие, че в случай че не е била навременната интервенция на уролозите в УМБАЛ Бургас, е било прекомерно допустимо Георги да изпадне в хеморагичен потрес и да загине от кръвозагуба.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР