Тук сме се събрали хора с най-различни професии и политически

...
Тук сме се събрали хора с най-различни професии и политически
Коментари Харесай

Обявиха готовност за референдум Трети март да остане национален празник

Тук сме се събрали хора с най-различни специалности и политически пристрастия, само че обединени от общонародната идея да защитим Трети март като народен празник, разгласи евродепутатът Петър Витанов на конференция, представен от Българска телеграфна агенция.

Имаме подготвеност да сложим този въпрос на всенародно допитване посредством референдум, добави той.

Сред присъстващите на пресконференцията бяха историкът проф. Искра Баева, някогашният ръководител на Българска академия на науките акад. Иван Юхновски, юристът Явор Нотев, журналистът Явор Дачков.

За нас Трети март е кулминационната точка на една петвековна битка за избавление. Трети март е линията сред оковите и свободата. Трети март е раждането на нашата модерна страна и Трети март въплъщава подвига на десетките, стотици хиляди починали за свободата на България, уточни Петър Витанов.

Тук сме хора, които се опитваме да се противопоставим на този опит за замяна на историята в името на някои конюнктурни цели, означи евродепутатът.

Витанов уточни, че в главната част на самодейността са представители на научната общественост, измежду които проф. Искра Баева, проф. Пламен Митев, проф. Валери Стефанов, акад. Иван Юхновски; държавници и политици - Георги Първанов, Георги Кадиев, Весела Лечева, публицисти Виза Недялкова, Явор Дачков, Велислава Дърева, лекари, актьори и спортисти.

В отговор на въпрос Витанов сподели, че президентът Румен Радев не е част от самодейността. Идеята на тази маса тук не е да вършим политическа партия, а да зададем въпроса желае ли българският народ да смени националния си празник, изясни той.

Снимка: БТА

По думите на акад. Иван Юхновски промяната на националния празник може да бъде обсъждана като фамилно принуждение.

" Тук съм в качеството си на родолюбец за една идея, която не намирам за политическа в никой случай, а напълно естествено като домашна препирня за българския народ и опит за фамилно принуждение, което по никакъв начин не е добре ", акцентира Юхновски и беше безапелационен, че не трябва българският народ да допуска  " тази смяна, която ще бъде извънредно оскърбителна за паметта на всички тези българи, които са починали в толкоз доста ужаси, на които е бил подложен българският народ през тези 500 години ".

" Имам възприятието, че непосредствено се оскърбява посредством сходно деяние идеята на Ботев, на Левски ", добави ученият.

Снимка: БТА

От своя страна проф. Искра Баева съобщи, че 3 март не е празник на Руската империя, а е плод на напъните на българите.

" Българите десетилетия са се борили за своите права и са провокирали съчувствието на цяла Европа. Руската империя е поела функционалностите да извърши това предпочитание на европейците българите да бъдат освободени. Само че и тази война надали без българското присъединяване щеше да приключи по този метод, както в последна сметка приключва. Така че това е български празник ", означи Баева.

По думите ѝ промяната на 3 март с 24 май е безумно желание.

Проф. Баева уточни, че след 1944 година по чисто идеологически аргументи Трети март е анулиран, само че 34 години по-късно е възобновен с всенародното отбелязване на 100-годишнината от Руско-турската освободителна война през 1978 година.

Тя разяснява, че 24 май е националният празник, празникът на културата, на нашата книжовност и литература и не вижда за какво би трябвало да го политизират, до момента в който Трети март постоянно е честван като държавен, даже и в Третото българско царство.

Включих се тук, засегнат от конюнктурното държание ПП-ДБ, съобщи Явор Дачков и добави:

" Не може националният празник да се сменя през няколко десетилетия ".

Явор Нотев сподели, че задачата преди всичко е събирането на 400 хиляди подписа, които са най-прекият, най-бързият и безапелационният път за осъществяване на подобен референдум.



В края на юли ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната-Демократична България " и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на Народното събрание. Едно от предложенията в него е 24 май да размени 3 март и да стане народен празник на страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР