Цялостната реформа в здравеопазването е много трудна, но няма да

...
Цялостната реформа в здравеопазването е много трудна, но няма да
Коментари Харесай

Д-р Асен Меджидиев: Цялостната реформа в здравеопазването е трудна, но работим за по-добри условия

Цялостната промяна в опазването на здравето е доста сложна, само че няма да спрем да вършим нещата по този начин, че да са по-добри и за пациентите, и за лекарите. Това сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " .  

Той изрази вяра, че новоизбраният парламент ще успее да образува постоянно държавно управление, защото доста от неотложните проблеми изискват решение през законодателни промени.  

Служебният министър на опазването на здравето уточни част от проблемите, с които се е наложило да се оправя в качеството си на министър в последните осем месеца, като преди всичко сложи оправянето с Ковид пандемията и полагането на основите на Национална детска болница.

По думите му приоритет на служебния кабинет и на Министерството на здравеопазването е било майчиното и детско опазване на здравето, както и обезпечаването на незабавна помощ по въздуха.

" Вече е подписан контракт и първите шест хеликоптера ще бъдат факт в края на годината ", уточни доктор Меджидиев.  

" Работи се и в посока на това хората с увреждания да имат опция да получават по-добра експертиза. В момента тече промяна в осъществяването на експертизата, което се надявам до края на идващия месец да бъде приключено и хората да бъдат доста по-облекчени при издаването на такива експертни решения и доста по-бързо да ги вземат ", изясни доктор Меджидиев.  

Той съобщи, че в границите на 10 дни за публично разискване ще бъде показана и Наредба за механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд, по която се работи още от началото на мандата на служебното министерство.

" Започнахме да работим още по-добре и с НЗОК. Силно се надявам, че при гласуването на бюджета ще имаме много по-голям финансов запас, с който да се подкрепят лечебните заведения и лекарите за даване на по-добра здравна услуга ", добави здравният министър.  

По думите му Министерството изготвя стратегия за амбулаторни центрове в по-отдалечените и труднодостъпни обитаеми места за обезпечаване на здравна помощ.

" В Бургаска област пуснахме към 1500 пункта на телемедицина, с които се обслужват много хора в отдалечените места, хора на обществен патронаж, хората по обществените домове. Предстои този план за телемедицина последователно да покрие цялата страна. Скоро ще бъде пуснат в Добричка област, във Варна ", изясни доктор Меджидиев.  

" Тенденцията на овакантяване на страната ни на новозавършили медицина студенти през последните години е намаляла. Проблемът при тях е не толкоз заплащането, колкото базите за специализация. Един доктор, преди малко приключил медицина, има потребност в първите пет-шест години от база и експерти, които да го квалифицират в съответната компетентност. В Столична гилдия създадохме подобен фонд, с цел да спонсорираме младите лекари да отиват на краткосрочни курсове в чужбина по специалности, където да получават своята подготовка. Доста хора към този момент употребяват тези фондове и се връщат назад в България. В момента нашето министерство е пуснало на публично разискване разпоредба №1 за специализацията на младите лекари, изчакваме да влязат оферти и от тях, и от всички по системата, с цел да може да подобрим изискванията за тяхната специализация ", сподели Асен Меджидиев.  

Той насочи пожелания към работещите в областта на опазването на здравето във връзка Световния ден на здравето и здравния служащ.

" В качеството ми на ръководител на Столична гилдия на БЛС главната ми вероятност беше да не отстъпвам техните ползи. Надявам се, че и през тези осем месеца като министър на опазването на здравето поставям тези старания. Независимо в какво качество стоя, сътрудниците постоянно ще имат моята поддръжка, ние сме един тим с тях ", съобщи доктор Меджидиев.  

Харитина АГОПЯН
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР