Цяло Граф Игнатиево се мобилизира да ремонтира местното школо. ОУ

...
Цяло Граф Игнатиево се мобилизира да ремонтира местното школо. ОУ
Коментари Харесай

Цяло Граф Игнатиево ремонтира местното школо СНИМКИ

Цяло Граф Игнатиево се активизира да ремонтира локалното школо. ОУ „ Граф Игнатиев “ към този момент има план, който е утвърден за финансиране с 50 000 лв. от фондация „ Lightsource charity “ и следва класните стаи да бъдат изцяло преобразени, като във всяка ще се сложи фототапет или фризове с положителни послания. Условието на донора обаче е учебното заведение да засилва общността да се включи със личен труд и средства в подготовката на повърхностите посредством вкопаване на външна апаратура, шпакловане, изцяло пребоядисване и замяна на мебели, които са развалени и не наподобяват добре.





Офанзивата към този момент е в ход, като деца, учители и родители създадоха в навечерието на празниците великденски декорации и сувенири. Разпродажбата им на благотворителен базар събра над 3600 лв.. Каузата накара дори директорката Даниела Петкова да нарисува лавандулово поле, а картината бе изплатена за 50 лв..



Изграждането на модерна и съответна просветителна среда е измежду главните цели, които сме си сложили, споделя Петкова. За реализирането й учебното заведение взе участие в разнообразни планове и национални стратегии, които обезпечават средства.



За финансовата 2021 година учебното заведение е финансирано с 50 000 лв. от МОН за създаване на проучвателен СТЕМ център по естествени науки, само че цената на плана е 72 000 лв.. Това значи, че би трябвало да обезпечи към 20 000 лева съфинансиране.



Отделно следва създаване на нов учебен корпус на стойност 470 000 лв.. В него ще има 3 нови класни стаи, с които ще може да се посрещне възходящият брой възпитаници – наклонност, която ще се резервира и през идващите години. Парите идват по националната стратегия в поддръжка на прекосяването на едносменен режим.



А планът на " Lightsource charity “ е голямо предизвикателство и давa едно ново прекарване, посредством което да изпълним своите фантазии – учениците да схванат какъв брой необхватен, занимателен и прочувствен е светът на познанието, като в построяването на новата просветителна среда среда да се включи и цялата общественост, споделя Даниела Петкова.





Във връзка с нуждата от дофинансиране на плановете ОУ " Граф Н. Игнатиев " възнамерява занапред поредност благотворителни начинания за събиране на средства, като разчита на доброволчество и на щедростта на донори – компании, родители и общност, общинско управление. Вече са водени диалози с община „ Марица “. Авиобазата разкри щанд на своя територия за великденския базар и събра забележителна част от сумата, а за 24 май ще прави и благотворителен концерт зедно с учебното заведение. Подкрепа се чака и от военно-ремонтния цех.



Фондация „ Lightsource charity “ дава интериорния план и ще обезпечи фризовете, които учебното заведение е избирало стая по стая, допълвайки с подобаващите мебели и щори, определяйки и какъв цвят да са стените при идното боядисване. Преобразяването ще обхване всички класни стаи, фоайета, коридори и ще се реализира поетапно за 2 година



Организацията към този момент е напреднала с реализирането на сходни планове в Рогош и Маноле. Подборът е доста акуратен, като политиката е да се финансират и дребни, и огромни учебни заведения, в градове и села. Някои аплайват по 6-7 път и отново не са в листата на утвърдените.



В Граф Игнатиево положили голям прелиминарен труд да снимат всички пространства едно по едно и да дефинират за всяко какъв да бъде претекстът на фриза. Стартът първоначално ще е с централната постройка, където учи начален стадий. Темата на приземния и първия етаж е „ Мечтаем “, а на втория – „ Екология “. Ефектните тапети насочат и словесни послания, да вземем за пример мисълта на Уилям Рукелхаус „ Природата обезпечава безвъзмезден обяд, само че единствено в случай че направляваме апетита си “.



Игралната зала припомня думите на Елиът, че е значимо не идването, а пътуването. Тематично са решени пространствата по британски и история.



На първия етаж има стая „ Аз чета “, а на фототапета ще бъде изписано: „ След като се научиш да четеш, ще бъдеш постоянно свободен “ (Фредерик Дъглас). Другите са отдадени на Пипи и Малкия принц. Стая на приказките пък ще нашепва мисълта на Андерсен, че с цел да живее човек, има потребност от слънце, независимост и мъничко цветенце.



За кабинета по осведомителни технологии е подбрана мисъл на Стив Джобс, а посланието в учителската стая е на британски и гласи, че можеш да откъснеш всички цветя, само че не можеш да попречиш на пролетта да пристигна. Свой нов тематичен интериор ще имат и кабинетите по български език и по естествени науки.



Най-важното обаче е смяната на образователната среда да се прави дружно с смяна на методите на образование, споделя Даниела Петкова. Затова в бъдещия СТЕМ център по естествени науки ще има лаборатории по химия и физика, трансформиращи се пространства за работа в дребни групи и спорен формат.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР