Цялата театрална общност в Пловдив, заедно с приятели, съмишленици, публика,

...
Цялата театрална общност в Пловдив, заедно с приятели, съмишленици, публика,
Коментари Харесай

С голямо шествие се откри пл. Театрален

Цялата театрална общественост в Пловдив, дружно с другари, съидейници, аудитория, жители и инцидентни минувачи отпразнуваха през днешния ден Международния ден на театъра – 27 март. Празникът стартира в двора на Драматичен спектакъл – Пловдив, разгласен за събирателен пункт на огромното шествие, което се насочи по Главната улица, мина около Римски стадион и оттова се насочи към крайната точка – площадът сред улиците „ Лейди Странгфорд “, „ Цариброд “ и „ Ангел Букурещлиев “. От днес  той носи публично името „ Театрален “. Точно на това пространство се е намирал Международен спектакъл „ Люксембург “,  където се е основала първата професионална театрална натрупа в България.

В шествието и празника се включиха артисти, креативен екип, управление, механически и административни служби на Драматичен спектакъл Пловдив, Държавен куклен спектакъл Пловдив, Държавна опера Пловдив, спектакъл „ Хенд “, Театър „ Апарт “, учениците от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства, НУМТИ „ Добрин Петков “, преподаватели, всички облечени в театрални костюми от разнообразни постановки, родители и медии.

В празника участваха и голям брой публични лица, измежду които Министърът на културата Кръстю Кръстев, кметът Костадин Димитров, заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, шефът на Драматичния спектакъл –  Сюзанна Арутюнян-Василевска, на Кукления спектакъл – Петър Влайков, на Опера Пловдив – маестро Диан Чобанов и доц.д-р Нина Найденова – шеф „ Творческа продукция “ в Опера Пловдив, Николай Томов – шеф на НГСЕИ, Димитър Минев – шеф на НБ „ Иван Вазов “, Кирил Велчев – изп.директор на фондация „ Пловдив 2019 “ и други.

На място на пл. „ Театрален “, шествието бе посрещнато с осъществявания на Духов оркестър Пловдив, с диригент Николай Гешев, а учениците и актьорите се впуснаха в танци. Начало на церемонията сложи шефът на Драматичния спектакъл –  Сюзанна Арутюнян-Василевска, основатели на празника.

„ По целия свят театри се строят от богати хора. Българският спектакъл е основан с ясното схващане, че  с изключение на улици, лечебни заведения и учебни заведения е значим и духът. Затова са разкрили спектакъл. Театърът е болница за душата, учебно заведение по морал и нравственос. С откриването на площад „ Театрален “ желаеме да покажем, че пазим паметта на всички тези, посветили живота си на театъра. Театърът е полет на духа, храброст “, сподели Сюзанна Арутюнян-Василевска.

„ Честит празник! Бъдете здрави и продължавайте да творите, само че и продължавайте да ни обединявате, тъй като обособените храмове на Мелпомена, с изключение на да ни забавляват,  ни сплотяват. В тях забравяме разликите, изключително скъпо в интервали на разделяне. Продължавайте да го вършиме! Нека от през днешния ден нататък всеки да знае, че Пловдив  – първата българска Европейска столица на културата е дал и нещо доста скъпо за България – положени са основите на професионалния спектакъл “, сподели в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Приветствие насочи и кметът Костадин Димитров. „ Само на няколко метра отсам е Античния спектакъл – знак на града, а в този момент имаме и площад Театрален. Честит празник! Когато отивам на спектакъл, съм превзет от разнообразни усеща, доста страсти на наслада и неспокойствие. В моята работа също се пробвам да провокирам положителни усеща у хората, само че не съумявам.. “ – пошегува се кметът –  „ Искрено ви изпитвам завист. Благодаря ви за работата, която полагате във всички театрални подиуми в града, те не са доста, и дано всички зали да са изпълнени с доста прочувствена аудитория и отсега нататък “, сподели кметът Костадин Димитров.

Последен приветствени думи насочи министърът на културата и дълготраен шеф на Драматичен спектакъл Пловдив Кръстю Кръстев.

„ Щастлив съм, че съм още веднъж дружно с Вас, този път – в Световния ден на театъра, с цел да отдадем дължимото самопризнание на създателите и на дейците, занимаващи се с театрално изкуство в гр. Пловдив. „ Площад „ Театрален “! Именуването на този многолюден градски остров извиква в съзнанието ни роман, изплитащ тъканта на града с разнообразни влакна, които бихме могли да назовем „ просвета “, „ изкуство “, „ общественост “ и „ споделеност “. Тук елементарното става необикновено; ехото на аплодисментите се смесва с шепота на вдъхновението и разказвачите на истории тъкат сюжети, които надвишават времето и пространството… На „ Площад „ Театрален “ всеки минувач е воин, всеки ъгъл е декор за приказки, които чакат да се разпрострат. Той се трансформира във фар на културно завещание, в удостоверение за непреходната мощ на човешкото изразяване…Не знам за Вас, само че от през днешния ден, прибера ли се в Пловдив, възнамерявам да увещавам срещите си на площад „ Театрален “ “, сподели министър Кръстю Кръстев.

След формалните приветствия, актьорите Симеон Алексиев и Тодор Дърлянов прочетоха от балкона на тогавашната постройка, прокламацията за основаването на Международен спектакъл „ Люксембург “. Автентичният текст е  част от „ Пловдивска театрална хроника “ от Георги Миятев – документална книга със мемоари на артиста Георги Миятев за основаването и живота на първия български професионален спектакъл. Изданието бе квалифицирано по случай 140 години Драматичен спектакъл Пловдив от екипа на театъра. Творбата е финансирана от Община Пловдив и издадена със съдействието на Държавен списък Пловдив. Двамата обичани артисти спуснаха от балкона транспарант с надпис „ Пловдив към този момент има своя площад Театрален “.

Всяка година Международният ден на театъра – 27 март сплотява всички създатели в театралната сфера по света и у нас, които вадят своите костюми и ни напомнят, че „ този свят е сцена и всички ние сме артисти “. Освен откриването на Площад „ Театрален “, довечера ще бъде открит и ресторант “ТеатъРа ” в двора на театъра.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР