Цяла Турция е победител, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган, .

...
Цяла Турция е победител, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган, .
Коментари Харесай

Вихър от кризи и разделена Турция: трудното за Ердоган предстои

Цяла Турция е победител ", сподели президентът Реджеп Тайип Ердоган,. Този път президентът, който не пропускаше опция да се присмее на съперника си Кемал Кълъчдароглу и на политиките в поддръжка на ЛГБТ (дори в " сплотяващата " си реч), говореше за победа на " 85 млн. души ", освен на гласувалите за него.

Единайсетата победа на Ердоган обаче го изправя пред доста компликации. Дълбоко поляризираната атмосфера в Турция, основана по негово време и която опозицията опитваше да нагнети още повече, като всява боязън, в последните две седмици, може да е по-малкият му проблем.

Трудното за Ердоган едвам стартира.

Предстои му да взема решение същинските проблеми на Турция, резултатът от които върху жителите срина поддръжката за него измежду част от жителите и го изправи пред най-голямото му изборно предизвикателство за 20 години.

" Турция се изправя пред сложни години, без значение кой ще завоюва ", гост-изследователят от " Брукингс " Аслъ Айдънташбаш. " Страната, в миналото изгряваща звезда в периферията на Европа, е унищожена - унищожена от трусове, от стопански компликации и, на първо място, от поляризация. "

Дълбоки бразди

Турция остава мощно разграничена страна. Резултатите от вота на 28 май бяха като тези от референдума на 16 април 2017 година, когато страната, по иницициатива на Ердоган, стана президентска Република. Ердоган завоюва вчерашния балотаж с 52.16% при 47.84 за съперника. Преди шест години 51.41% споделиха " да " на Ердоган, 48.59 - " не ".

При това Кемал Кълъчдароглу бе считан за " най-лесния " му съперник от серията, против които Ердоган можеше да се изправи: кметовете на Истанбул или Анкара, Екрем Имамоглу и Мансур Яваш, или даже националистическия водач Мерал Акшенер. Ердоган събра голямо голям брой от поддръжници пред президентския комплекс в Анкара, който не се отваря за жители - съгласно него 320 хиляди души. Те обаче представляаха 27.7 млн. дали своят вот за него; други 25.4 млн. не съумя да убеди.

Характерната и за Запада " културна война ", която той употребява в акцията (не единствено с националистически и религиозни, само че и с хомофобски коментари), сплоти базата му и раздели част от евентуалните му съперници, само че в този момент той би трябвало да ръководи всички.

Ердоган има " историческа опция " да покаже, че може да ръководи и двете страни и да " убедини страната и да продължи с приобщаващ дневен ред, който ще оправи стопанската система, ще зададе звук за идващия стадий във външната политика и за евентуални конституционни промени в Народното събрание ", споделя в изявление за " Ал Джазира " старшият консултант в консултанската организация Albright Stonebridge Group Хакан Акбаш. Ердоган може да е победител за 11-и път, този път " разликата е едвам над 2 млн. гласа, а това значи, че страната е разграничена надве ", продължава той.

Омекотяване на удара

Задълбочаващата се бездна в Турция надалеч не е резултат единствено от " културни войни ". Годишната стойност на инфлацията е към 44%. Лирата загуби 80-90% от цената си от 2018 година насам. Снощи рецесията бе забравена, само че Ердоган съумя да омекоти - краткотрайно - въздействието ѝ върху турците с увеличение на заплати, разпределяне на помощи, ангажимент за краткотрайно безвъзмезден газ. Помогнаха и финансови сделки с други страни (например схемата за депозити за 5 милиарда $ на Саудитска Арабия), по които не е известно дали предстоят заплащания от турска страна.

В края на април представител на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в диалог с " Дневник " изясни, че огромна част от държавните средства до момента отишли за инфраструктурни планове, само че всичко нужно било построено; страната към този момент имала опция за обществени разноски.

 Лирата се срина покрай рекордното си дъно след успеха на Ердоган Лирата се срина покрай рекордното си дъно след успеха на Ердоган

На поддръжниците си, както посочи Фарук Йоздемир от локалната власт в Истанбул, партията към този момент предлага просто " доверие ". Ердоган обаче не отхвърля, че инфлацията е най-тежкият проблем пред Турция. Цената на храните, наема и други ежедневни артикули пораства. Много икономисти свързват частично рецесията с неортодоксалната му парична политика, с ниски лихви, съдействали са срутва на лирата под 20 за $.
Някои вложители към този момент залагат на опцията за стягане на паричната политика, защото в ПСР изплуват различия по тематиката: най-малкото за повишение на лихвите за справяне с инфлацията. Ердоган, назад на преобладаващото икономическо мислене, упорства, че високата инфлация идва от високите лихвени проценти, а не противоположното. За него е значимо да подкрепя износа и работните места; на протест този месец се зарече да направи Турция една от водещите 10 международни стопански системи.
Ердоган даде обещание и да приоритизира възобновяване на опустошените от земетресението региони: стотици хиляди жилища би трябвало да бъдат построени, половината - до идната зима, когато се навършва година от труса. Това също ще се отрази тежко държавната хазна.

 Вихър от рецесии и разграничена Турция: сложното за Ердоган следва
© Reuters

Миналата седмица специалисти, с които беседва " Ню Йорк таймс ",, че нарасналите (предизборни) държавни разноски за заплати и помощи и натискът върху лирата, може да се отразят на стопанската система в идващите месеци. Валутните запаси на турската централна банка под нула за пръв път от 21 години по-рано тази седмица.

Предвид световната мрежа от търговски връзки всяка неустойчивост ще има и интернационален отзив.

Сирийците

Кризата сътвори напрежение в турското общество и отприщи вълната антисирийски и антимигрантски настроения от последните няколко години. Крайната десница, в лицето на радикални нейни представители като Юмит Йоздаг (подкрепил Кълъчдароглу), съумя да наложи усещането, че Турция има 10-12 млн. мигранти - число, за което няма доказателства.

Опозицията втвърди тона и даде обещание да върне всички сирийци в родината им. Ердоган е колеблив: от една страна, той сподели предходната седмица, че щом Германия и Съединени американски щати могат да одобряват сирийци, турци месхетинци и други, Турция не може да е толкоз " елементарна " страна, че да не може да посрещне избягалите от войната с отворени прегръдки.

Едновременно с това от години той работи по основаване на условия за " непринудено връщане " на 3.3-3.6 млн. сирийци (данните варират според от разнопосочните сведения за броя на върналите се) в северната част на страната. В диалози с " Дневник " предишния месец някои турски гласоподаватели показаха идването на сирийците като причина да спрат да поддържат Ердоган.

 Сирийците ще са най-трудната тематика след изборите в Турция Сирийците ще са най-трудната тематика след изборите в Турция

Проблемът се задълбочи с ожесточаването на конкуренцията за работни места и повишение на безработицата измежду Турция. Колкото повече време минава, толкоз повече сирийци евентуално ще останат: в края на идващия мандат на Ердоган още от тях ще са се влели в пазара на труда, ще са изцяло интегрирани младежи, владеещи турски по-добре от арабски. Най-малките, родени в Турция, даже няма да знаят арабски.

За връщането на тези, които биха желали, обезпечаването на изискванията не зависи единствено от Турция, а и от връзките със Сирия и режима на Башар ал Асад, които президентът занапред би трябвало да възвръща (както желае да направи).

Всичко останало

Освен това Турция ще продължи да работи в комплицирана вътрешно - и външнополитическа среда.

Войната в Украйна (в която Анкара продължава да играе ролята на посредник), прекрояването на близкоизточната геополитика, опасността, която вижда Турция в свързваните с Кюрдската работническа партия (ПКК) кюрдски бойци в североизточна Сирия и с позициите на ПКК в Ирак ще не престават да насочват вниманието на Турция.

Неизбежно това нагнетява и кюрдския въпрос, който поради настояванията на една десета от турските гласоподаватели, гласуващи за главните кюрдски сили - демократизация, езикови права, автономност - ще продължи да част от дневния ред. Турция още не е решила спора с ПКК: поради земетресението групировката разгласи тишина в последните месеци.

 Да вярваш на ПКК: изборите и кюрдската политика сред мира и планината Да вярваш на ПКК: изборите и кюрдската политика сред мира и планината

Във всеки опит за решаването на рецесиите Ердоган ще би трябвало да се преценява и с крайнодясната Партия на националистическото деяние (ПНД), която крепи болшинството му. Тежестта ѝ в този съюз нараства, до момента в който броят депутати на Ердоган понижава с времето. Той ще би трябвало да се преценява и с поляризиращия звук от опозицията.

 Горчива победа: Ердоган отстъпва в Народното събрание и става все по-зависим Горчива победа: Ердоган отстъпва в Народното събрание и става все по-зависим

Нов противник

Основният му противник Кемал Кълъчдароглу не призна категорично загубата си. Същевременно против него има апели за оставка отпред на Републиканската национална партия (РНП), водещата съпротива, в интерес на в по-голяма степен избираема фигура като кмета на Истанбул Екрем Имамоглу.

 Не е единствено поради Не е единствено поради " нечестни избори ": по какъв начин и за какво печели Ердоган

В дните преди изборите се чуха мнения, че загубата на 74-годишния Кълъчдароглу ще сътвори опция опозицията да излъчи нов претендент на идващите избори и е допустимо той да е таман 51-годишният Имамоглу. Последният бе и любимецът на част от опозицията.

Дори Имамоглу да има по-голям късмет, идващият постоянен избор би трябвало е чак през 2028 година Ердоган обаче занапред ще би трябвало да мисли за локалните избори, на които загуби огромните градове през 2019 година и които би трябвало да опита да си върне през 2024-а. Имамоглу стана знак на загубата на поддръжка за ръководещите в турските мегаполиси. Ако наклонността се резервира, ръководещите ще продължат да губят лостове в сърцето на турската стопанска система.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР