Цяла година големите американски банки тихомълком се разделят с хиляди

...
Цяла година големите американски банки тихомълком се разделят с хиляди
Коментари Харесай

Големите банки съкращават тихомълком хиляди служители и няма да спрат

Цяла година огромните американски банки тихомълком се разделят с хиляди свои чиновници, а най-сериозните съкращения занапред предстоят, оповестява CNBC.

Дори когато стопанската система изненада прогнозите със своята резистентност, кредиторите продължиха да редуцират личен състав или афишират проекти за това, като изключение прави единствено JPMorgan Chase, най-голямата и печеливша банка в Съединени американски щати.

Притиснати от въздействието на по-високите лихвени проценти върху ипотечния бизнес, покупко-продажбите на Уолстрийт и разноските за финансиране, петте най-големи американски банки са съкратили общо 20 000 позиции единствено тази година, съгласно фирмените доклади.

Тези стъпки идват след двугодишен взрив на наемането на чиновници по време на пандемията, подхранван от растежа на интензивността на Уолстрийт.

Това отшумя, откакто Федералният запас стартира да покачва лихвените проценти предходната година, с цел да охлади прегрятата стопанска система и банките внезапно се оказаха свръхнатоварени с личен състав за среда, в която по-малко консуматори търсят ипотечни заеми и по-малко корпорации емитират дълг или купуват съперници.

" Банките редуцират разноските си, защото нещата през идната година са в действителност несигурни ", разяснява пред CNBC Крис Маринак, шеф изследвания в Janney Montgomery Scott.

Загубата на работни места във финансовата сфера може да окаже напън върху по-широкия пазар на труда в Съединени американски щати през 2024 година

Изправени пред просрочване по корпоративни и потребителски заеми, кредиторите са подготвени да създадат по-дълбоки съкращения следващата година, добавя още Маринак. " До началото на януари ще чуете доста компании да приказват за това. "

Най-дълбоките съкращения са в Wells Fargo и Goldman Sachs, които се борят със спад на приходите в основни действия. Всяка от тях е съкратила към 5% от личния състав си за тази година.

В Wells Fargo съкращенията настъпиха, откакто през януари банката разгласи стратегическо отклоняване от ипотечния бизнес.

И макар че през последните три години бяха съкратени 50 000 чиновници като част от проекта на основния изпълнителен шеф Чарли Шарф за понижаване на разноските, съкращенията към момента не са завършили, обявиха ръководителите на банката.

" Все още имаме спомагателни благоприятни условия за понижаване на броя на чиновниците ", споделя финансовият шеф Майк Сантомасимо пред анализатори.

Междувременно, след няколко кръга от съкращения предходната година, от Goldman Sachs обявиха, че не чакат нова вълна. Но броят на чиновниците в основаната в Ню Йорк банка към момента понижава.

Според осведомен източник, през идващите седмици банката ще уволни още към 1% или 2% от чиновниците си. Броят им ще се намали и заради отдръпването на Goldman от потребителското финансиране; банката се съгласи да продаде два бизнеса в покупко-продажби, които ще приключат през идващите месеци - звено за ръководство на благосъстоянието и финтех кредитора GreenSky.

Основен фактор за съкращенията е, че търсенето на работа в бранша на финансите се забави фрапантно спрямо предходни години, а банките разполагат с повече личен състав, в сравнение с са очаквали.

" Напускането е прекомерно едва и това е нещо, с което би трябвало да се оправим ", обявиха от Morgan Stanley.

Главният изпълнителен шеф Джеймс Горман съобщи, че тази година банката е съкратила към 2% от работната си мощ на фона на продължителното закъснение на активността на капиталовото банкиране.

Обобщените числа скриват наемането на чиновници, което банките към момента правят. Докато броят на чиновниците в Bank of America е намалял с 1,9% тази година, тя е наела 12 000 души, което демонстрира, че още по-голям брой хора са напуснали работата си.

При Citigroup броят на чиновниците се е запазил на 240 000, само че се чакат обилни промени, съобщи финансовият шеф Марк Мейсън пред анализатори. Банката към този момент е идентифицирала 7000 съкращения на работни места, свързани с " разноски за репозициониране " на стойност 600 млн. $, оповестени до момента.

Последният проект на основния изпълнителен шеф Джейн Фрейзър за преразглеждане на корпоративната конструкция, както и продажбата на задгранични интервенции на дребно, ще доведат до в допълнение понижаване на чиновниците през идващите тримесечия.

JPMorgan е първенец в бранша. Банката усили броя на чиновниците си с 5,1% тази година, защото разшири клоновата си мрежа, влага нападателно в технологии и закупи банкрутиралия районен заемодател First Republic, което усили броя на чиновниците й с към 5000.

Дори и след тази вълна от наемане, JPMorgan има над 10 000 свободни позиции.

Но този образец е изключение от правилото.

Под управлението на Джейми Даймън от 2006 година, JPMorgan се оправи най-добре с изискванията на внезапно повишаване на лихвените проценти, като съумя да притегли депозити и да усили приходите си, до момента в който по-малките ѝ съперници изпитваха усложнения.

Това е единственият от " Голямата шесторка " кредитори, чиито акции се покачиха доста през 2023 г. 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР