Цял свят видя ужасяващите кадри от терористичното нападение срещу Световния

...
Цял свят видя ужасяващите кадри от терористичното нападение срещу Световния
Коментари Харесай

Последиците от 9/11: още хиляди умряха след атентата в Ню Йорк

Цял свят видя ужасяващите фрагменти от терористичното нахлуване против Световния търговски център на 11 септември 2001 година: двата самолета, врязващи се в небостъргачите, които малко по-късно рухват. Следват подиуми на безпорядък, опустошения, жертви и ранени, комплицирани хора, лутащи се измежду руините и търсейки изчезнали. Мнозина всред тези 100 000 помагачи след 11 септември към момента страдат от претърпяното. А и от това, което тогава са вдишали, споделя лекарят Майкъл Крейн. " Защото избавителните екипи влязоха в руините на процедура без никакви защитни екипировки. Навсякъде имаше облаци от доста интензивни изпарения ", споделя лекарят.

Азбест, стъклени влакна, диоксини, олово, сярна киселина... Никой не знае каква тъкмо е пропорцията на отровите в тези един милиона тона парчета и прахуляк по нюйоркските улици. Но всички виждат следствията: мнозина първо се оплакват от кашлица, задуха и болки в гърдите. А по-късно и от тежки душевен увреждания. Днес към този момент се счита, че отровите, надигнали се след нещастието в Ню Йорк, са предизвикали 68 разнообразни типа ракови болести. Майкъл Крейн го назовава " горещ коктейл от разнообразни токсини " и изяснява, че този коктейл може да провокира разнообразни болести, в това число и доста години по-късно.

Хора, които до края на живота си ще имат признаци

Д-р Крейн е заместник-директор на програмата " Световен търговски център ". В тази стратегия са включени към 80 000 души, които в дните и седмиците след терористичните набези са работили на терен в избавителните интервенции и по разчистването. Тези хора се подлагат да постоянни и подробни медицински прегледи, над тях се реализира специфичен лекарски контрол. Става дума най-много за хронично заболели, изяснява Крейн. " Хора, които до края на живота си ще имат симптоматика. " В рамките на програмата доста от тях получават най-малко здравна помощ и някакво облекчение. Има и много онкоболни. Уви, част от тези пациенти ще починат прибързано и това е същинска покруса, признава докторът.

Оценките демонстрират, че от късните последствия към този момент са починали съвсем толкоз хора, колкото и от самите атентати. Джон Фийл е един от спасителите в деня на атентата. Помагал е и при разчистването по-късно. Сам се отървал на косъм от гибелта, откакто парчета от постройката се срутили върху му. Той към този момент е участвал на 187 погребения, свързани с 9/11, споделя Джон Фийл. Повечето хора си мислят, че единствено терористите са избили тези почтени хора, споделя той. И прибавя с мъка: " Но още хиляди умряха по-късно, тъй като нашето държавно управление се провали. "

" Пренебрегвате тези хора! "

Той самият дълго се борил, до момента в който въобще бъде приет за жертва на нападенията. После основал фондация за подкрепяне на помощниците и спасителите, която упражнява напън върху Вашингтон да отпуска и отсега нататък пари за помощните фондове. В акцията се включват даже звезди като тогавашния тв-водещ Джон Стюарт, който влезе в историята с прочувствените си и гневни думи пред американския Конгрес: " Пренебрегвате тези хора. Вашето равнодушие им лишава и последното, което те до неотдавна притежаваха: времето. Те свършиха своето дело с смелост, достолепие и невзискателност. Сега наред сте вие! ".

Конгресмените последваха този апел и удължиха здравната стратегия и фондовете за обезщетение до 2092 година. Според Майкъл Крейн това е вярно. Тези хора би трябвало да имат сигурност, че медицинските грижи за тях няма да бъдат прекратени. Защото страданията им не престават - цели 20 години след терористичните набези.

Текстът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР