Цял ден продължава поклонението пред Патриарх Неофит в патриаршеската катедрала

...
Цял ден продължава поклонението пред Патриарх Неофит в патриаршеската катедрала
Коментари Харесай

Цял ден хиляди се покланят пред патриарх Неофит

Цял ден продължава поклонението пред Патриарх Неофит в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски ", предава кореспондент на БГНЕС.


Дълга опашка се извива пред храма още от сутринта. Храмът ще бъде отворен до момента в който има хора, които желаят да се простят с бащата на църквата ни. Хиляди хора се стичат през целия ден, с цел да се простят с блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, който умря в сряда вечерта на 78-годишна възраст. Днес и на следващия ден са дни на народен печал.


От камбанарията на храма е спуснат дълъг погребален байрак.


Президентът Румен Радев, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков и основният мюфтия Мустафа Хаджи отдадоха респект пред починалия патриарх. В храма пристигна и министър-председателят в оставка акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.


От сутринта пристигнаха и доста политици - някогашният длъжностен министър председател и боен министър Стефан Янев, актуалният вътрешен министър в оставка Калин Стоянов. Сред първите, които поставиха цвете до изложеното в средата на храма тяло на патриарха, постави проф. Георги Близнашки. Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Йонев също дойде на поклонението.

В събота ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм " Св. Александър Невски ", след което ще бъде осъществено опелото. С литийно шествие тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм " Св. Неделя ", където ще бъде положено за безконечни времена. Да бъде заровен в двора на храм " Св. Неделя " е воля на Патриарха и решение на Св. Синод.

Както БГНЕС към този момент заяви, погребението се провежда от митрополит Йоан, който е краткотрайният наместник на Св. Синод. Във вторник или сряда ще бъде определен наместник-председател, който да дава отговор за избора на нов патриарх в границите на идващите 4 месеца. Девет от 13 митрополити могат да бъдат определени за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те би трябвало да са навършили 50 години и да са били митрополити най-малко 5 години. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР