Цветята се използват в много различни кухни и могат да

...
Цветята се използват в много различни кухни и могат да
Коментари Харесай

9 годни за консумация цветя с потенциални ползи за здравето

Цветята се употребяват в доста разнообразни кухни и могат да бъдат открити в менютата по целия свят.

Не всички цветя са безвредни за ястие, само че тези, които са, могат да предадат неповторим усет и цвят на доста ястия, в това число салати, сосове, питиета и предястия. Някои от тях даже могат да предложат изгоди за здравето.

Ето 11 ядивни цветя с изгоди за здравето:

1. Хибискус

Хибискусът има огромни красиви цветове. Той нормално пораства в тропическия и субтропичен климат по целия свят. Има стотици типове хибискус, само че най-популярният хранителен вид е прочут като розел или Hibiscus sabdariffa.

Цветята на хибискуса могат да бъдат с диаметър 6 инча (15 сантиметра) и имат необятен набор от цветове - в това число алено, бяло, жълто и разнообразни нюанси на розовото.

Въпреки че от време на време се отглежда за строго декоративни цели, хибискусът е добре прочут и за кулинарни и медицински приложения. Можете да ядете цветето напряко от растението, само че нормално се употребява за чай, сладко или салати.

Много култури пият чай от хибискус поради лечебните му свойства. Някои изследвания демонстрират, че хибискус може да помогне за понижаване на кръвното налягане и равнищата на холестерола, макар че са нужни повече проучвания, с цел да се разбере по-добре по какъв начин хибискусът може да поддържа здравето на сърцето.

Чаят е яркочервен и има ненапълно кисел усет. Може да се сервира парещ, само че изключително ободрителен е с лед през горещия летен ден.

2. Глухарче

 глухарче е потребно ядивно цвете

Глухарчетата са най-известни като упорити култивиран бурени. Обаче те са отлични ядливи цветя с доста изгоди за здравето.

Глухарчетата имат дребни цветове - с диаметър едвам 1-1.5 инча (2-4 см) - с доста дребни, ярко-жълти венчелистчета. Те съдържат разнообразни растителни съединения, за които е известно, че имат мощни антиоксидантни свойства.

Интересното е, че цветята не са единствената част от глухарчето, която може да се яде. Всъщност всяка част от по този начин наречения бурен може да се употребява - в това число неговите корени, стъбла и листа.

Има безкрайни благоприятни условия за ястие на глухарче. Цветята могат да се употребяват сурови. Те могат да бъдат изпечени, пържени или употребявани за правене на желе и вино.

Корените постоянно са изсушени, с цел да се създадат на чай, до момента в който зелените могат да се употребяват сурови, като салата или сандвич. Те също по този начин могат да бъдат приготвени на ястия, гарнитури.

3. Лавандула

Лавандулата е цветна билка, в началото отглеждана в елементи от Северна Африка и Средиземно море. Виолетовите цветя са доста дребни, само че изобилни.

Лавандулата евентуално е най-известна със своя характерен мирис, който е приет поради успокояващите му резултати.

Комбинацията от цвят и мирис вършат лавандулата изключително желателно допълнение към разнообразни храни, в това число печени артикули, сиропи, ликьори, билкови чайове, сухи подправки и билкови смеси.

Вкусът ѝ се свързва добре както със сладки, по този начин и със солени съставки, в това число цитрусови плодове, розмарин, култивиран чай, мащерка и шоколад.

Когато готвите с лавандула, най-добре е да започнете с малко количество и да увеличите постепенно, до момента в който постигнете стремежи мирис, защото той бързо може да стане нетърпим.

4. Орлови нокти

 орлови нокти

Почти 200 типа орлови нокти съществуват, само че най-често срещаните са японските и дървесните сортове. Ароматните цветове, нормално светложълти или бели, съдържат нектар, който може да се изяде напряко от цветето.

Орловите нокти са от жизненоважно значение за практиките на обичайна китайска медицина от епохи.

Цветята и техните екстракти се поемат или се ползват върху кожата за лекуване на разнообразни възпалителни положения.

В кулинарния свят орлови нокти най-често се употребява за подготвяне на чай или благоуханен сироп.

Можете да употребявате сиропа, с цел да подсладите своя чай, лимонадата, киселото мляко или като сурогат на захарта в бързите предписания за самун.

Докато цветът на орлови нокти и неговият нектар са изцяло безвредни за храна, имайте поради, че плодовете на някои сортове могат да бъдат токсични, в случай че се гълтам в огромни количества.

5. Пореч

Пореч е билка, която създава деликатни, звездовидни цветя. Цветовете нормално са сини, само че могат да бъдат и бели или розови.

В билковата медицина пореч се употребява за лекуване на леки болести, като възпалено гърло или кашлица. Въпреки това, проучванията, които поддържат ефикасността му като здравна терапия, са нищожни. Цветята постоянно се разказват с леко сладостен усет, който припомня краставица и мед.

Цветята могат да се ядат пресни в салата или като гарнитура за десерти и коктейли - или могат да бъдат приготвени и добавени към супи, сосове или пълнени макаронени произведения. Пореч може да се сервира и като независимо зеленчуково ядене.

6. Тученица

 тученицата е потребна ядлива билка

Тученицата създава дребни жълти цветя и дебели, месести листа - и двете от които са годни за консумация и могат да се ядат варени или сурови.

В исторически проект, тученицата не се смята за по-ценна от градинска трева. Въпреки това, това малко растение в последно време усили известността си заради богатото си хранително наличие.

То е цялостно с витамини, минерали и антиоксиданти, само че най-голямата причина за огромната известност е наличието на омега-3 мазнини. В реалност, тученицата обезпечава повече омега-3, в сравнение с съвсем всеки различен зарзават.

Цветовете и листата могат да се сервират сурови в салати и сандвичи. Те могат също по този начин да се подготвят на пара с други зеленчуци или да се прибавят към обичаните ви супи. Може даже да помислите да опитате това ядливо цвете пържено.

7. Роза

Има над 150 типа рози разполагаем в съвсем всеки размер и цвят. Най-хубавата част е, че те са годни за консумация.

Добро предписание за избора на ароматна роза е, че в случай че мирише прелестно, евентуално ще има и добър усет. Ядат се единствено венчелистчетата обаче, тъй като листата и стъблата не са доста много приятни.

Розовите венчелистчета имат доста благоуханен, пъстър и леко сладостен усет. Те могат да бъдат изядени сурови, смесени с разнообразни плодове или зелени салати.

Свежите розови листенца също могат да се прибавят към течности, с цел да се основат наситени с рози питиета, конфитюри и желета. Нарязаните венчелистчета от рози, добавени към захарта или маслото, дават неповторим усет и мирис на другояче елементарните съставки.

Както доста други годни за консумация цветя, розите могат да предложат и изгоди за здравето. Някои проучвания демонстрират, че някои съединения в розите могат да играят роля в намаляването на тревогата и за релаксация.

8. Градинска теменуга

 трицветна теменуга

Градинските теменуги имат дребни цветове, с диаметър към 2-3 инча (5-8 см). Съществуват в доста цветове, само че оттенъци от лилаво, синьо и жълто са най-често срещани. Те имат пет припокриващи се венчелистчета с тъмна зона в центъра, която наподобява на мастило.

Обикновено имат лек, пресен и леко флорален мирис - макар че има някои вариации на усета според от типа.

Тъй като могат да имат доста цветови вариации, те са чудесно декоративно допълнение към десерти, като да вземем за пример сладкиши и бисквитки.

9. Лайка

Лайката е флорална билка, употребена в кухнята и обичайна медицина в продължение на епохи.

Лайката постоянно се употребява, с цел да се понижи тревогата и да се усъвършенства качеството на съня.

Цветята доста наподобяват на маргаритки, въпреки и доста по-малки. Те придават леко сладостен, земен усет на храните, с които се подготвят.

Повечето предписания изискват накисване на цветята в течност, с цел да се извлекат ароматите и биоактивните съединения. Листата и цветята нормално се изсушават, само че могат да се употребяват и пресни. Макар че най-често се употребяват за чай, от цветовете могат да се създадат сиропи или други инфузии.

Въпреки че сте привикнали да виждате цветята единствено като украса, можете да добавите доста от тях към вашата софра.

Освен това, доста ядивни цветя са хранителни и съдържат мощни антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които могат да поддържат вашето здраве.

Можете да ги поднесете сурови, да ги приготвите със зеленчуци, да ги употребявате като лека закуска или да ги поръсите на десерти.

Независимо от кулинарните ви умения, елементарно е да добавите ядливи цветя за идващото си хранене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР