Цветослав Цачев е главен инвестиционен консултант на Елана трейдинг Един

...
Цветослав Цачев е главен инвестиционен консултант на Елана трейдинг Един
Коментари Харесай

Заслужават ли си инвестициите в петрол след пазарния шок

Цветослав Цачев е основен капиталов съветник на " Елана трейдинг "
Един месец след феномена на негативните цени петролът последователно се връща към естественото схващане за търговия с финансов инструмент. Силният срив на цената го трансформира в забавен бранш за вложителите по света. Петролът и фирмите от добива му дадоха опция да се завоюва от възобновяване на международната стопанска система след края на карантината, когато превозът на артикули и пътуванията на хората още веднъж се върнат на нивата преди рецесията. Българските вложители също прибавиха петролни компании към портфейлите си или започнаха да следят деликатно бранша за по-добри равнища за покупки. Това не е учудващо, тъй като фирмите от бранша поевтиняха с по 50-60% единствено за няколко седмици преди парадоксалното дъно на петрола. Но дали за един месец има задоволително положителни промени за петрола, които да накарат по-консервативните вложители да прибавят тези акции в портфейлите си?

Светът плува в нефт
Добивът на нефт е повече от потреблението му, само че последователно обстановката се трансформира. През април имаше най-малко 20 млн. барела остатък дневно. От началото на май влезе в действие понижението с 10 млн. барела от ОПЕК+, а Саудитска Арабия добави още 1 милион барела към съкращението на своя дневен рандеман. Това трябваше да стане образец за останалите от петролния картел, с цел да изпълнят своите квоти и те горе долу съблюдават рестриктивните мерки. Запасите ще не престават да се натрупат и през май. Стресът на петролния пазар идва от неналичието на място за предпазване, тъй като тогава производителите са принудени да смъкват цените. Дори спекулантите се взеха решение да продават на негативни цени, с цел да не се окажат притежатели на нежеланата суровина. Засега това е проблем единствено в Съединени американски щати, само че ще е проблем до началото на юни за целия свят. Пълните резервоари ще доведат до осезаемо затваряне на кладенци, само че пикът на запасите е към този момент близо.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как ще се балансира пазарът?
Отговорът на този въпрос идва от две направления. Първата е възобновяване на търсенето на горива по-късно през годината, когато международната стопанска система излезе от карантината и превозът се засилва. Но би било нереалистично да чакаме връщане на нивата от предходното лято. Не знаем още с какъв брой ще спадне потреблението на горива тази година - дали с 5% или с 25%. Това ще се отрази на облагите на петролните компании, даже и да има понижение на добива в международен мащаб и цените да намерят равновесната си точка на по-високи равнища. И като стана въпрос за предлагането, пазарът ще следи какъв брой ще намалее производството отвън ОПЕК и Русия. Някои от огромните петролни компании към този момент затварят кладенци. За по-малките компании това не е работещ вид, тъй като те може да нямат ресурса да започват добива след време. Много от тях отиват към банкрут.

Пазарът последователно ще се балансира. Необходими са още най-малко няколко месеца, с цел да се приближи нивото на предлагането до търсенето. И евентуално година, с цел да изчезнат от него фирмите, които работят на загуба и имат огромни задължения. Останалите последователно ще се приспособяват и ще употребяват опциите си, с цел да усилят пазарните си позиции.

И ето в това се крие
Смисълът на вложенията в петролния бранш
Ако петролът още веднъж падне до 10-15 $, в границите на няколко седмици ще се отвори опция за спекулативни покупко-продажби с деривати върху суровината. Също по този начин ще паднат и цените на някои акции, които си коства да се купят дълготрайно, като би трябвало да се реагира незабавно. За да има резултат върху инвестицията от възобновяване на стопанската система, ще би трябвало да се чака най-малко 1-2 години. В реалност, тази година дава доста такива благоприятни условия за покупка на потърпевши от рецесията акции.

Повечето огромни петролни компании към този момент разгласиха финансовите си доклади за първото тримесечие. За тях рецесията не е съдбовна и няма подозрения в това дали ще оцелеят. Много от фирмите понижиха дивидентите си, а други са принудени да лимитират добива и вложенията в находищата си. Приходите им паднаха дружно с потреблението на горива, до момента в който закрепените разноски се резервират. Скочиха и загубите от горивата на склад, когато цените им се сринаха повече от два пъти.

Как пазарът прави оценка петролните компании
Стандартните способи за оценка стопират да са настоящи по време на такава неповторима рецесия и непрестанен поток от неприятни вести. Прогнозирането на резултатите на една компания е по-близо до мятане на зарове, в сравнение с до стопански разбор. Затова представянето на акциите през последния един месец може да хвърли светлина върху отношението на пазара към всяка една от петролните компании. За този интервал множеството от тях разгласиха докладите си за първото тримесечие и оповестиха дивидентната си политика.

Победителите в тази спонтанна ранглиста са Chevron и ConocoPhillips в Съединени американски щати и Total в Европа. Щатските са по-малко задлъжнели, само че пък Total има доста висок приход от дивиденти и надалеч по-добра оценка на акцията. Друг плюс за френската компания е диверсификацията във възобновими енергийни източници, до момента в който американските ще би трябвало да влагат десетки милиарди, с цел да наваксат изоставането. Това е преимуществото на европейските компании, тъй като диверсификацията отвън изкопаемите горива е инвестиция за бъдещето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР