Цветните медузи, осеяли тюркоазените води на Арагуа във Венецуела, продължават

...
Цветните медузи, осеяли тюркоазените води на Арагуа във Венецуела, продължават
Коментари Харесай

Инвазивна вълна от медузи заплашва крайбрежието на Венецуела

Цветните медузи , осеяли тюркоазените води на Арагуа във Венецуела , не престават да вредят на риболова в региона, създавайки странна и неуместна панорама, провокирана от изменението на климата .

Елвис Морильо, 59-годишен риболовец от село Чуао на карибския бряг, споделя: " Това е доста значимо: " Сякаш в морето има цветя. Това в никакъв случай не се е случвало преди ".

Инвазивната медуза cannonball запълва мрежите на риболовците, като Министерството на околната среда изяснява това със стоплянето на водите в резултат на изменението на климата и намаляването на числеността на естествените врагове на медузите, като акули и морски костенурки.
В същото време " сардините и други типове, които служат за примамка на риболовците, са изчезнали. Риболовът е на най-ниското си равнище от години насам ", споделя Густаво Карраскел от неправителствената организация Azul Ambientalistas, който живее в Чорони, градче в съседство с Чуао.

В международен мащаб популацията на медузите се е нараснала. Изследователите предизвестяват за сериозна точка, в която океаните могат да се трансфорат от доминирани от рибни популации в доминирани от медузи - най-много вследствие на несъразмерния лов на риба.

Медузите, които нямат сърце, мозък или комплицирани органи, виреят в сурови условия и се нуждаят от малко О2.
Това е " нетипично събитие, изцяло извънредно ", споделя Джоксмър Скот-Фриас, откривател в Института по зоология и тропическа екология към Централния университет на Венецуела.

" Няколко индивида са следени през последните години, само че нарастването на популацията тази година надвиши предходните оценки ", сподели той, до момента в който събираше проби от медузите за проучване.

Скот-Фриас съобщи, че аргументите за този скок към момента не са ясни.

Разцветът на медузите и наличието на инвазивния корал Unomia stolonifera, който унищожава локалните корали, са се трансформирали в главоболие за локалните риболовци.

" Вече съвсем девет месеца нямаме произвеждане на риба ", споделя Фернандо Майора, началник на съвета на риболовците в Чорони.

" С казуса с медузите и инвазивните корали не знаем какво да вършим. Рибата е изчезнала ", споделя той.

В Чуао риболовците, които са докарвали сред 3000 и 5000 кг седмично, са понижили добива си до 500-1000 кг, споделя 44-годишният Дъглас Мартинес, риболовец.

Майора съобщи, че Венецуела би трябвало да почерпи ентусиазъм от страни като Мексико, което експлоатира медузите с комерсиална цел , изнасяйки ги за азиатските страни, където се употребяват в гастрономията или фармацевтичната промишленост.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР