Цвета Таскова, предизвикала катастрофа с автобус през 2018 г. на

...
Цвета Таскова, предизвикала катастрофа с автобус през 2018 г. на
Коментари Харесай

4 години затвор за шофьорката, причинила катастрофата с 6 жертви на магистрала Тракия

Цвета Таскова, провокирала злополука с рейс през 2018 година на автомагистрала „ Тракия ", ще изтърпява наказване от 4 години „ отнемане от независимост ". Решението е на Върховен касационен съд.

Единственият бележит аргумент в жалбата на Таскова – за очевидна неправда на наложеното наказване, е безпочвен съгласно висшите съдии.

С присъда от 30.10.2019 година на Софийския областен съд подсъдимата е приета за отговорна в това, че на 13.04.2018 година на автомагистрала „ Тракия " при ръководство на моторно транспортно средство е нарушила разпоредбите за придвижване по пътищата, регламентирани в Закона за придвижването по пътищата като по време на изпреварване не е осигурила задоволително странично разстояние сред управлявания от нея автомобил и изпреварвания рейс, в резултат на което е настъпил непряк удар и по несъобразителност е предизвикала гибелта на 6 лица и телесни повреди на 17 лица, като казусът е изключително тежък.

На подсъдимата е опредено наказване „ отнемане от независимост " за период от 6 година, което поради извършеното кратко правосъдно разследване и признаването от страна на Цвета Таскова на всички обстоятелства в обвинителния акт е понижено с една трета и е наложено за изтърпяване наказване „ отнемане от независимост " за период от 4 година

С решението на САС присъдата е променена, като е преквалифицирано осъщественото от подсъдимата закононарушение и тя е оправдана по обвиняването за „ изключително тежък случай " на транспортно закононарушение. В останалата част присъдата е доказана.

На 13 април 2018 година на автомагистрала,,Тракия " при злополука сред лек автомобил и рейс починаха шестима души, а 17 пасажери в рейса получиха междинни телесни повреди. Според обвиняването, на при изпреварването на рейса, Таскова не е осигурила задоволително странично разстояние сред колата си и рейса, лекият автомобил се вклинил в рейса и той се наклонил, без водачът му да има опция да го управлява.

От експертизите по делото стана ясно, 29-годишната Цвета Таскова изгубила надзор над автомобила си. Тръгнала първо наляво към мантинелата, по-късно внезапно завила надясно към рейса. После още един път пробвала да поправя посоката, след което блъснала автобуса в предна лява гума. При конфликта едната гума на колата ѝ се заклещила в предния калник на рейса. Така той се наклонил встрани и се обърнал. Технически неизправности на двете транспортни средства не бяха открити.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР