Цвета Караянчева сподели желанието на страната ни да продължи реализацията

...
Цвета Караянчева сподели желанието на страната ни да продължи реализацията
Коментари Харесай

Караянчева покани Росатом да участва в АЕЦ Белене

Цвета Караянчева показа желанието на страната ни да продължи реализацията на АЕЦ " Белене " и акцентира, че процедурата за търсене на стратегически вложител към този момент тече и всеки участник е добре пристигнал да взе участие в състезанието, в това число и " Росатом ". Това акцентира ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с ръководителя на Съвета на федерацията на Федералното заседание на Руската федерация Валентина Матвиенко, заяви пресцентърът на Народно събрание.

Караянчева сподели още, че планът ще бъде осъществен изцяло на пазарен принцип и България няма да дава държавни гаранции или контракти за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени.

" Русия е значим сътрудник на България в енергийната сфера, която заема едно от водещите места в двустранните връзки. България води политика, ориентирана към гарантиране на енергийната сигурност, както за страната, по този начин и за Европейския съюз. Страната ни поддържа опцията за прекосяване на отклонение на " Турски поток " през нейната територия към Сърбия и Европа. В този подтекст бих предложила да назоваваме това отклонение " Балкански поток ". С доставките на газ по тази тръба ще бъде засилена и ролята на газовия хъб " Балкан ", чрез което ще се реализира действителна диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени, както за България, по този начин и за Европа ", означи ръководителят на българския парламент.

На срещата бяха разисквани също активизирането на контактите сред законодателните институции и волята за развиване на двустранния политически разговор. Изразено беше мнение, че визитата на българските парламентаристи ще даде спомагателни тласъци за развиване на двустранния политически разговор и изключително на междупарламентарното партньорство.

Председателят на Народното събрание акцентира, че народните представители от групите за другарство могат да допринесат доста за воденето на равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически разговор. " Този факт, наред с обичайно положителните връзки и откровено другарство сред българския и съветския народ, биха могли да доведат до доста положителни резултати в нашето съдействие ", добави Цвета Караянчева.

Председателките на двете законодателни институции оцениха извънредно високо активизирането на двустранните връзки на най-високо политическо равнище, като подчертаха размяната на визити сред министър председателите и президентите на България и Русия през последните години.

Изразено бе общо удовлетворение и от възобновяване на работата на Междуправителствената комисия за икономическо и комерсиално съдействие. Заинтересовани сме от политически разговор, при който се ръководим от своите национални ползи и в същото време се придържаме към общата политика на държавите-членки на Европейски Съюз и НАТО, акцентира на срещата Цвета Караянчева. Тя уточни, че като пълновръстен член на Европейски Съюз и НАТО България може да бъде мост в връзките сред двете организации и Русия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР